13 oktober 2024

Wie mag gaan stemmen?

  • Belgen vanaf 18 jaar mogen gaan stemmen voor de gemeente- en provincieraadverkiezingen.
  • Europese en niet-Europese burgers die in België wonen én zich vooraf hadden geregistreerd, kunnen vanaf 18 jaar stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Nieuw voor gemeenteraadsverkiezingen in 2024

De stemplicht (ook wel opkomstplicht genoemd) is afgeschaft.
Je geniet vanaf nu van stemrecht voor de verkiezingen voor gemeenteraad en provincieraad in Vlaanderen. Dit wil zeggen dat je niet meer verplicht bent om te gaan stemmen. Het stemmen met een volmacht wordt aangepast.

Burgemeesters worden vanaf 2024 rechtstreeks verkozen.
De verkozene met het hoogste aantal naamstemmen van de grootste lijst krijgt het initiatiefrecht. Die verkozene krijgt 14 dagen de tijd om een meerderheid te vormen. Als er een meerderheid wordt gevormd, dan wordt de verkozene met de meeste naamstemmen van de grootste coalitiefractie burgemeester.

Stembureaus

Stemmen doe je in het stembureau dat op je oproepingsbrief staat. Je domicilieadres op 1 augustus 2024 bepaalt waar je moet gaan stemmen.

In Ternat zijn er in totaal 12 stembureaus: in Puls, CC De Ploter, Parochiehuis Wambeek en Parochiecentrum Lombeek. De stembureaus zijn geopend van 8u tot 15u. Kom zoveel mogelijk te voet of met de fiets naar het stembureau.

Gratis vervoer

We bieden gratis vervoer aan voor minder mobiele inwoners uit Ternat die hun stem willen uitbrengen voor de gemeente- en provincieraadsverkiezingen op zondag 13 oktober 2024.

Oefenstemcomputer

In Ternat wordt opnieuw elektronisch gestemd, dus op een stemcomputer. Wil je graag al eens oefenen? Dat kan tot en met 11 oktober 2024 aan een demostemcomputer in de inkomhal van het gemeentehuis en in de bibliotheek (tijdens de openingsuren).

Oproepingsbrief

Je hebt je oproepingsbrief inmiddels ontvangen. Als je je eBox hebt geactiveerd, heb je ook in je eBox een oproepingsbrief ontvangen.

Ben je je oproepingsbrief verloren of heb je er geen ontvangen?

  1. Je vraagt een duplicaat aan bij de dienst burgerzaken voor 13 oktober. Maak hiervoor een afspraak via ternat.mijnafspraakmaken.be/client – kies ‘Verkiezingen’, 02 451 45 50 of verkiezingen@ternat.be.
  2. Je toont je digitale oproepingsbrief dat je hebt ontvangen via je eBox op je smartphone.
  3. Je print een duplicaat van je digitale oproepingsbrief die je in je eBox hebt ontvangen.
  4. Op 13 oktober – de dag van de verkiezingen – kan je tussen 8u en 15u zonder afspraak bij de dienst burgerzaken op het gemeentehuis een duplicaat ophalen.

Verhinderd?

Omdat stemplicht niet geldt voor deze verkiezingen, ben je ook niet verplicht om een volmacht te geven als je, om eender welke reden, niet naar het stemlokaal kan gaan om te stemmen. Je bent ook niet verplicht om attesten of bewijsstukken in te dienen als je niet gaat stemmen en ook geen volmacht geeft.

Wil je toch je stem laten horen maar kan je niet aanwezig zijn? Dan kan je een volmacht geven als je niet kan gaan omwille van een van onderstaande redenen, die je moet aantonen met het bijhorende attest.

  • medische redenen
  • beroeps- of dienstredenen in het buitenland of in België
  • Je bent schipper, marktkramer of kermisreiziger
  • Je bent door een rechterlijke maatregel in een toestand van vrijheidsbeneming
  • redenen in verband met hun geloofsovertuiging
  • Je bent student en kan om studieredenen niet naar het stemlokaal gaan
  • Je verblijft tijdelijk in het buitenland om andere redenen dan hierboven vermeld

Volmacht geven

  • Volmachtgever = de kiezer die niet zelf gaat stemmen.
  • Volmachtkrijger = de kiezer die gaat stemmen in de plaats van de volmachtgever.

Een volmacht geldt voor alle verkiezingen waarvoor de volmachtgever uitgenodigd is. De volmachtkrijger moet dus stemrecht hebben voor minstens dezelfde verkiezingen als die waarvoor de volmachtgever stemrecht heeft.

De volmachtkrijger mag slechts 1 volmacht aanvaarden.

Volmachtdocumenten

Er zijn 2 documenten nodig om een volmacht te geven:

  • het volmachtformulier waarmee de volmachtgever een volmacht geeft aan de volmachtkrijger. Beide personen moeten het volmachtformulier ondertekenen.
  • een attest dat bewijst dat de volmachtgever niet zelf naar het stemlokaal kan gaan. Welk attest dat is, hangt af van de reden waarom de kiezer een volmacht geeft. Dat attest moet bij het volmachtformulier gevoegd worden.

Het volmachtformulier kun je downloaden vanaf www.vlaanderen.be/vlaanderen-kiest/a95-volmacht of afhalen in het gemeentehuis.

Verklaring op erewoord

De volmacht met een verklaring op erewoord is afgeschaft. Dit werd gebruikt wanneer een kiezer geen bewijsstukken kon voorleggen dat die in het buitenland zat. De verklaring op erewoord kan vanaf de eerstvolgende lokale verkiezingen niet meer gebruikt worden om een volmacht te geven. De enige mogelijkheid die het Kiesdecreet vermeldt, is het voorleggen van bewijsstukken.

Hoe stemmen bij een volmacht?

Op de verkiezingsdag brengt de volmachtkrijger de volgende documenten mee naar het stembureau waar de volmachtgever moet stemmen:

  • het ingevulde en ondertekende volmachtformulier.
  • de eigen identiteitskaart
  • de eigen uitnodigingsbrief (de uitnodigingsbrief moet niet afgestempeld zijn met de datumstempel door het stembureau waar de volmachtkrijger zelf kan stemmen. Aangezien er geen stemplicht is, moet de volmachtkrijger niet eerst zelf gestemd hebben)
  • de uitnodigingsbrief van de volmachtgever
  • het attest dat bewijst dat de volmachtgever niet zelf kan gaan stemmen.

Een kiezer kan slechts één volmacht uitoefenen. Je kan dus maar voor één andere kiezer gaan stemmen.

Indienen voordrachtsakte

INFO | voordracht kandidaten verkiezingen 13 oktober 2024

Installatievergadering gemeenteraad

Op donderdag 5 september organiseerde het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) een webinar over de installatie van de lokale bestuursorganen na de lokale verkiezingen van 13 oktober 2024. Dit webinar is gericht op politieke partijen, fracties, kandidaten en iedereen die geïnteresseerd is in de installatie van de lokale bestuursorganen.

Tijdens het webinar gaven ze een toelichting bij alle relevante aspecten die verband houden met de installatie van de nieuwe bestuursorganen.

INFO | Webinar over de installatievergadering | Vlaanderen.be

Heb je nog vragen over de verkiezingen?

Dan kun je terecht