3 Nieuwe afvalzakken

Gepubliceerd op woensdag 13 januari 2021 10.07 u.
De oude kan je tot eind juni gebruiken

Sinds 1 januari 2021 liggen de nieuwe afvalzakken in de winkels. Zowel de huisvuilzakken als de GFT- en PMD-zakken werden vernieuwd. De oude zakken kan je nog tot eind juni buiten zetten, vanaf 1 juli 2021 worden alleen nog de nieuwe zakken opgehaald.

Krijg je je oude zakken niet allemaal op tegen de zomer van 2021? Gooi ze dan niet weg, maar geef ze tijdig door aan buren, familie en vrienden.

 

Nieuwe regels PMD

De plastic verpakkingen die je nu nog bij het restafval gooit, mogen voortaan in de PMD-zakken. Ook botervlootjes, plastic bakjes en schaaltjes, plastic tubes en zelfs folies en zakken.

Uiteraard horen metalen verpakkingen (‘m’) en drankkartons (‘d’) nog altijd in de PMD-zak thuis. De verpakkingen moeten wel helemaal leeg zijn. Ze mogen dus geen etensresten meer bevatten. Verwijder ook de folie rond schaaltjes en potjes, want dat zijn verschillende soorten plastic die niet samen kunnen worden verwerkt. Steek om dezelfde reden geen verpakkingen in elkaar, want dat herkennen de automatische sorteersystemen in recyclagecentra niet altijd. En wat niet herkend wordt, kan niet worden gerecycleerd en gaat alsnog de verbrandingsoven in.

De oude zakken kan je nog blijven gebruiken tot eind juni 2021. Je mag ze aanbieden voor ophaling mét de extra plastic verpakkingen.

Meer lezen? Ga naar https://www.intradura.be/3nieuwezakken 

Alle informatie over de nieuwe zakken vind je terug in het laatste ID Magazine, bij de downloads.