Aanleg fietspaden op Assesteenweg

Gepubliceerd op donderdag 5 januari 2023 11.33 u.
Verkeershinder vanaf 09/01/2023

UPDATE 03/01/2023

Agentschap Wegen en Verkeer (Vlaamse overheid) start op 9 januari 2023 met de laatste werken aan het kruispunt met de Kerkstraat en de Terlindenstraat. De inwoners van Ternat ontvangen eind december/begin januari van Agentschap Wegen en Verkeer deze bewonersbrief.

Meer informatie en laatste updates: wegenenverkeer.be/werken/aanleg-veilige-fietspaden-langs-assesteenweg

Verkeershinder vanaf 9/1/2023 

De werken vragen een aanpassing van de signalisatie voor alle weggebruikers. Als de werken starten worden deze omleidingen van kracht en wordt de Assesteenweg gedeeltelijk afgesloten, samen met de zijstraten Kerkstraat en Terlindenstraat:

Voetgangers en fietsers

Om veiligheidsredenen vragen we aan fietsers en voetgangers om deze lokale omleiding (1200m) in beide richtingen te volgen die start aan de voetweg naast de winkel KLIT na de Ternatstraat. Aan de rechterkant na de Ternatstraat, naast de winkel KLIT volgt men de voetweg tot aan het kruispunt met de Kerkstraat. Sla links de Kerkstraat in en volg tot aan het kruispunt met de Weidestraat. Sla de Weidestraat in en volg verder de Fazantenlaan, Lijsterlaan en Zwaluwlaan om via de lokale voetweg opnieuw de Assesteenweg te bereiken. Op onze webpagina maakt een kaartje dit duidelijker.

Openbaar vervoer

De bussen van De Lijn volgen een omleiding. Actuele informatie vind je op delijn.be/routeplanner.

Autoverkeer

  • Verkeer richting Edingen wordt omgeleid via Nattestraat, Wijmenierlaan, Brusselstraat, Van Cauwelaertstraat, Weverstraat, Langestraat, Stenebrugstraat om opnieuw de Assesteenweg (N285) te bereiken. De omleiding vermijdt bewust de 3 schoolomgevingen in de Statiestraat.
  • Verkeer richting Asse, wordt omgeleid via Stenebrugstraat, Langestraat, Weverstraat, Van Cauwelaertstraat, August de Feyterstraat, Keizerstraat, Brusselstraat, Wijmenierlaan, Nattestraat om opnieuw de Assesteenweg (N285) te bereiken.
  • Voor vrachtverkeer (>3,5 ton) blijft de omleiding aangeduid via de Ninoofsesteenweg (N8) naar de Brusselse ring (R0) en de E40.

Bereikbaarheid

De aannemer zorgt ervoor dat woningen en handelszaken zoveel mogelijk bereikbaar blijven tijdens de werken.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Welke werken zijn afgerond? 

Begin 2022 startten De Watergroep en Telenet met het vernieuwen van de nutsleidingen
tussen de Nattestraat en de Vianestraat. In de zomer startten in verschillende zones de werken
aan de rijweg, de fietspaden en de bushaltes zelf. Door problemen met rioleringsbuizen die
moesten vervangen worden, heeft een deel van de werken van Wegen en Verkeer vertraging
opgelopen.

De werken van Wegen en Verkeer zijn opgesplitst in verschillende zones. Per zone werken we telkens eerst op de weghelft richting Edingen, daarna is de weghelft richting Asse aan de beurt.

De hoofdwerken in zone 1 en 4 zijn in 2022 afgerond. In het voorjaar van 2023 worden hier wel nog aanplantingen en signalisatie verder afgewerkt, met weinig hinder voor de weggebruiker.

In zone 2 is het wachten op betere temperaturen om de verhardingen in beton (ter plaatse gestorte kant- en boordstenen) en asfalt op het fietspad aan te leggen.

  • Zone 1: tussen Nattestraat en Statiestraat - AFGEROND
  • Zone 2: tussen Statiestraat en Kerkstraat/Terlindenstraat
  • Zone 3: kruispunt Kerkstraat/Terlindenstraat
  • Zone 4: tussen Kerkstraat/Terlindenstraat en Vianestraat - AFGEROND

Waar wordt er gewerkt in 2023?

Wegen en Verkeer wil in 2023 zo snel mogelijk starten met de laatste werken aan het kruispunt
met de Kerkstraat en de Terlindenstraat. Dit kruispunt krijgt een nieuwe verkeerslichtenregeling en de fietspaden aan het kruispunt worden ook veiliger aangelegd

In de huidige planning kan de aannemer starten op maandag 9 januari 2023 en zal zo'n 3 weken duren, maar dat is volledig afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij vriesweer kan dit dus nog wijzigen.

Wat houden de werken in? 

Begin 2022 startten De Watergroep en Telenet met het vernieuwen van de nutsleidingen tussen de Nattestraat en de Vianestraat. Deze werken zijn ondertussen afgerond. Het Agentschap Wegen en Verkeer, de beheerder van de Vlaamse gewest-, autosnelwegen en fietspaden, startte maandag 1 augustus 2022 met de aanleg van nieuwe fietspaden langs de Assesteenweg.

  • Nieuwe fietspaden: In heel de projectzone komen verhoogde fietspaden van 1,75 meter breed. Om ruimte te maken voor de fietspaden, verdwijnen er parkeerstroken op de Assesteenweg. Om dit te compenseren komen er 25 extra parkeerplaatsen aan de Delhaize.
  • Nieuwe bushaltes: De bushaltes worden vernieuwd, ze krijgen een bushokje en een verhoogd perron. 
  • Veilige kruispunten: Het kruispunt met de Kerkstraat/Terlindenstraat krijgt een nieuwe lichtenregeling. 

Meer informatie

Deze werken zijn sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. De planning kan daardoor wijzigen. Check de webpagina wegenenverkeer.be/ternat