Afbouw klusjesdienst

Gepubliceerd op woensdag 6 maart 2024 12.05 u.
Sociaal Huis

We werken aan een uitdoofscenario voor de klusjesdienst van het Sociaal Huis. Deze dienst doet klusjes en tuinonderhoud bij een 30-tal inwoners in kwetsbare situatie in Ternat. 

Waarom afbouwen?

In de zomerperiode kan de dienst de vraag niet bijhouden en in andere periodes zijn er onvoldoende klusopdrachten waardoor deze klusjesmensen ad hoc moesten inspringen bij andere gemeentediensten. Een optimalisatie drong zich al een tijdje op. Na een evaluatie werd beslist om de klusjesdienst vanaf 1 maart 2024 af te bouwen en op 1 januari 2025 volledig stop te zetten.

Heel deze hervorming past in een visie van goed financieel bestuur. Het gaat niet over een besparingsoperatie maar over het optimaal inzetten van belastinggeld en de focus op de kerntaken.

Heel wat inwoners van Ternat geven aan dat netheid van de gemeente en onderhoud van openbaar domein belangrijk zijn. De gemeentelijke groendienst heeft heel het jaar door handen tekort én krijgt de openstaande vacatures moeilijk ingevuld. Met de verschuiving van deze technische medewerkers naar de groendienst staan ze ten dienste van elke inwoner.

Ik maak gebruik van de klusjesdienst. Hoe moet het nu verder?

In de periode maart 2024 t.e.m. januari 2025 zoekt de gemeente – samen met jou – naar andere aanbieders van klusjeswerk aan huis. 

We zijn er van overtuigd dat we met deze optimalisatie van de diensten op termijn een win-win kunnen realiseren. We willen onze inwoners in een kwetsbare situatie een ondersteuning blijven aanreiken. Je zal als cliënt van de klusjesdienst geïnformeerd en goed begeleid worden naar andere diensten en privé-initiatieven We beseffen maar al te goed dat deze ondersteuning voor veel mensen immers het verschil maakt om langer thuis te kunnen blijven wonen.