Alles over corona

Gepubliceerd op maandag 6 april 2020 15.34 u.
De algemene regels en veelgestelde vragen over de coronamaatregelen

De coronacrisis bracht veel verschillende maatregelen met zich mee. Daarom is het belangrijk om die ook grondig door te nemen. Zo weet je wat wel en niet kan, en wat je kan doen om jezelf en je omgeving te beschermen.

De FAQ (frequently asked questions) over de coronamaatregelen vind je terug bij de downloads.

Er werden enkele belangrijke aanpassingen aan de bekende maatregelen uitgevoerd.

Dit zijn de belangrijkste:

- Ouderen en mensen met een beperkte mobiliteit zoals zwangere vrouwen, net als gezinnen met kinderen tot en met 5 jaar oud, de auto mogen nemen voor ‘recreatieve doeleinden’, zoals een wandeling in het bos. Je mag nog steeds geen grote uitstap naar de zee of de Ardennen maken!

- De recreatieve doeleinden zijn niet meer beperkt tot wandelen, fietsen en lopen: voortaan gaat het om wandelen of lopen en alle ‘fysieke activiteiten’ waarvoor rijwielen (met inbegrip van elektrische fiets) en niet gemotoriseerde voortbewegingstoestellen worden gebruikt. Skaten, steppen en skateboarden mag dus voortaan wel. Basketballen op een pleintje blijft daarentegen verboden. 

- Wanneer je buiten komt moet je in beweging blijven. In het gras zitten, picknicken of wat rondhangen mag niet. Voor ouderen en zwangere vrouwen wordt het wel getolereerd dat ze even uitrusten op een bankje.

Tot wanneer zijn de maatregelen van toepassing?
De beschreven maatregelen zijn van kracht tot en met 19 april.
Deze maatregelen kunnen verlengd worden met twee weken na evaluatie. Schoolreizen van meerdere dagen zijn verboden tot 30 juni 2020.
De situatie wordt op regelmatige tijdstippen geëvalueerd. Op basis van deze evaluatie kunnen de maatregelen afgezwakt of versterkt worden.


Wat gebeurt er als men de regels niet naleeft?
Wanneer maatregelen niet nageleefd worden (voorzien door het Ministerieel Besluit), zijn de sancties, voorzien in artikel 187 van de wet op de civiele veiligheid van 15 mei 2007, van toepassing. De nadruk ligt op preventie, dialoog en burgerzin.

De politiediensten zullen permanent controles uitvoeren om het strikt naleven van de maatregelen te verzekeren.

HEB JE LAST VAN GEWELD EN SPANNINGEN TIJDENS DE CORONACRISIS?

Bel gratis en anoniem naar 1712.