Beukendreef Kruikenburg grondig doorgelicht

Gepubliceerd op woensdag 13 september 2023 8 u.

Sommige beuken in de Dreef in Ternat zijn in minder goede toestand en vertonen ziekteverschijnselen. Om op een verantwoorde manier hierop te kunnen ingrijpen, laten we een studie-opdracht uitvoeren door een expert. 

Op deze manier willen we de precieze oorzaak van het verval in kaart brengen en zo de juiste en nodige ingrepen uitvoeren om de bomen in de Dreef weer in perfecte gezondheid te brengen. De studie wordt dit nog najaar uitgevoerd door Terra Nostra België, een gespecialiseerd studie- en adviesbureau voor boom- en bodembeheer.

We werken hiervoor nauw samen met ERF, de erfgoedstichting Vlaams-Brabant die de gunningsprocedure begeleidde en het verdere verloop zal opvolgen.

De 400 meter lange beukendreef van Kasteel Kruikenburg in Ternat spreekt tot de verbeelding. Ze is niet alleen herkenbaar als de dreef in de VRT-soap-thuis, ze is in de eerste plaats een belangrijk historisch en beschermd relict dat het waterkasteel verbindt met kerk en dorpskern.

Het is trouwens maar één van de vele maatregelen waarmee de verschillende partners (scholengemeenschap, ERF, Kiemkracht, Regionaal Landschap PZ en het lokaal bestuur) de verdere realisatie van het beheersplan gestalte geven. Op korte termijn zal ook de bijenhal aangepakt worden, de inkom aan de Okay toegankelijker gemaakt worden en wordt nagegaan wat er nog meer nodig is om het kasteelpark in zijn volle glorie te herstellen.