Corona: Mondmasker verplicht

Gepubliceerd op vrijdag 24 juli 2020 19.49 u.
Ternat verplicht mondmaskers op drukke publieke plaatsen, waaronder The Leaf en het station van Ternat

Het ministerieel besluit van 24 juli vraagt aan de lokale besturen om de drukke publieke plaatsen te bepalen waar mondmaskers verplicht worden.

Vanaf zaterdag 25 juli is het bij burgemeesterbesluit verplicht om op Ternats grondgebied een mondmasker te dragen door iedereen ouder dan 12 jaar:

  • op de volledige site (winkels, parkings en wegen) van het shoppingcentrum The Leaf
  • in de Statiestraat in de omgeving van het station (zone vanaf de Assesteenweg tot en met de Lombeekweg, inbegrepen de parkings op het stationsplein en de NMBS-parking aan het station)
  • bij door het lokaal bestuur georganiseerde evenementen en in de verschillende gebouwen van het lokaal bestuur Ternat
  • op alle plaatsen van het Ternats grondgebied waar zich wachtrijen kunnen vormen: parkings van winkels en supermarkten, wachtrijen voor winkels en afhaalzaken, wachtrijen om kinderen af te zetten of op te halen naar aanleiding van sportgebeurtenissen, culturele initiatieven, jeugdinitiatieven, kinderopvang, scholen, …

De federale overheid besliste reeds om mondmaskers te verplichten op heel wat plaatsen, bijv. op de markten, in de publieke gedeelten van openbare gebouwen en bij verplaatsingen in de horecazaken. Deze verplichtingen zijn natuurlijk ook van toepassing.

Vanzelfsprekend roepen we onze inwoners en bezoekers op om ook alle andere regels om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, strikt te blijven toepassen, zoals het houden van anderhalve meter afstand, handen wassen en het zo veel mogelijk vermijden van drukke plaatsen.

De coronabesmettingen nemen in heel het land terug toe. In Ternat werd de laatste week 1 besmetting vastgesteld volgens de cijfers van Sciensano. Dit is relatief laag en dit willen we graag zo houden.

De gemeente wenst gepaste maatregelen te nemen om verdere verspreiding van het coronavirus te bemoeilijken. Gepaste maatregelen zonder te overdrijven. We willen dus niet overal in onze gemeente mondmaskers verplichten, zoals in sommige andere gemeenten. Enkel op echt drukke plaatsen of waar mensen gedurende langer dan een kwartier contacten hebben buiten de eigen bubbel.