Erfgoeddag 'Hoe maakt u het?'

Gepubliceerd op dinsdag 26 maart 2019 9.17 u.
zondag 28 april 2019

Op zondag 28 april staat Erfgoeddag in het teken van ambachten. Het wordt dus een editie om zelf de handen uit de mouwen te steken! Voor de minder handigen onder ons zijn er echter ook tal van demonstraties waarvan je kan genieten.

Ternat zet haar ambachtslieden in de kijker op de Klapscheutmolen te Wambeek. Ook jij mag hier niet ontbreken! Heb je zelf creatieve vingers, een oud ambacht onder de knie of wil je jouw ambachtelijke creaties delen met het grote publiek? Neem dan contact voor 20 april.


ACTIVITEITEN op de Klapscheutmolen - van 12u tot 17u:

- demonstraties: de werkende molen en diverse ambachten
Lokale ambachtsmannen en vrouwen tonen je de geheimen van hun stiel. Ontdek hoe kantklossen precies in zijn werk gaat, leer meer over bierbrouwen (en proeven!) en 'Als het de natuurelementen belieft' zal molenaar Wies De Troch het waterrad, de aandrijvende tandwielen en de zingende maalsteen laten draaien. Hij leidt je rond en toont het eeuwenoude systeem van communicerende vaten en watervalkracht.

- workshop: vogelnestkastje en/of vleermuizenkast timmeren
Schuilt er een echte timmerman in jou? Timmer mee voor de natuur en maak samen met een expert vogelnestkastjes voor kool- en pimpelmezen en zomerslaapkastjes voor vleermuizen. De diertjes hebben het moeilijk om veilige slaapplekken te vinden. Met enkele houten planken, onze handen en een beetje techniek, kunnen we hen helpen! De gemaakte kastjes kan je, als je wil, ter plaatse aankopen.

- quiz: oude ambachten
Doe mee aan de oude-ambachten-quiz! Herken uitgestald materieel, gebruikt voor ambachten, of afbeeldingen van oude ambachtslieden. En de laatste opgave is een praktische maar ambachtelijke proef: figuurzagen. De winnaar(s) maken we blij met een ambachtelijk product.

- voorleessessie ‘de Pajotse molenvloek’ (voor kinderen)
Kom mee luisteren naar het verhaal van de 'Pajotse Molenvloek'. Door de vloek van de Duivel verdwijnen de molens een voor een in het Pajottenland. Lukt het Jules, Anna en Jef om deze vloek te doorbreken? Samen gaan ze op pad in de regio om de laatste molens te redden. Aandachtige oortjes trakteren we nadien op iets ambachtelijks lekkers!

- workshop: molentjes knutselen (voor kinderen)
De Klapscheutmolen in Wambeek is een watermolen. Maar vroeger stond er in Ternat en in Sint-Katharina-Lombeek ook een windmolen. Knutsel mee een windmolentje: kleur en plooi de wieken en laat de wind ermee spelen.

Locatie:
Klapscheutmolen, Klapscheutstraat 41 te Wambeek. Toegang tot het terrein via de boomgaard.

Op Erfgoeddag kan je met de dagpas (in bijlage) gratis op pad met de bussen van De Lijn.

Wil je de Pajotse molens per fiets verkennen? Volg dan de molen-fietsroute

INFO | www.erfgoeddagpz.be