Groepsaankoop elektrische fietsen

Gepubliceerd op maandag 22 februari 2021 8.46 u.
Testmoment op 24/04 van 10u-17u

In navolging van de succesvolle groepsaankoop e-fietsen in 2020 organiseren lokaal bestuur Ternat, Klimaatpunt en Intercommunale Haviland tijdens het voorjaar van 2021 een nieuwe groepsaankoop elektrische fietsen, bakfietsen en speed-pedelecs.
De groepsaankoop start op 1 maart 2021 en loopt tot en met 31 juli 2021. Geïnteresseerde fietsliefhebbers krijgen de kans om een elektrische fiets met korting aan te schaffen.

Met een elektrische fiets lijken alle verplaatsingen opeens een stuk dichterbij. Zo is de elektrische fiets een realistisch alternatief voor de wagen. Wie regelmatig kinderen of boodschappen vervoert, kan bovendien kiezen voor een elektrische bakfiets.

Waarom neemt Ternat deel aan deze groepsaankoop?

- Lokale overheden spelen een cruciale rol bij het afremmen van de klimaatverandering. Klimaatpunt en Haviland ondersteunen gemeenten bij het uitwerken en uitvoeren van relevante klimaatacties. De omschakeling naar een duurzame mobiliteit door het stimuleren van elektrisch fietsen is daar één van.
- In de Vlaamse Rand is er een groot fietspotentieel. Ongeveer 50% van de beroepsactieve bevolking woont op minder dan 10 km van het werk, maar slechts 15% gebruikt de fiets. Met een gewone elektrische fiets en speed pedelec zijn deze afstanden makkelijk overbrugbaar. Hoe meer mensen met de fiets gaan werken, hoe minder vervuiling en fileleed.

Werkwijze

- Het aanbod van de groepsaankoop wordt gekozen door een stuurgroep van enthousiaste burgers en experten die mee beslissen aan welke voorwaarden de e-bikes moeten voldoen en welke eisen gesteld worden aan de lokale fietshandelaars.
- Het aanbod zal bestaan uit een aantal stadsfietsen (M/V), bakfietsen en speed-pedelecs (M/V).
- De lokale fietshandelaars krijgen een prominente rol in deze groepsaankoop: de fietshandelaars uit de regio worden van meet af aan betrokken en zullen instaan voor het rijklaar maken en onderhouden van de fietsen. Zo is de klant verzekerd van kwaliteit en een vriendelijke service.
- Samen met gemeente Ternat worden dit voorjaar een aantal testmomenten georganiseerd, waarbij de geselecteerde modellen getest kunnen worden. Hou voor de concrete data de updates via https://www.klimaatpunt.be/particulieren/groepsaanbod/elektrische-fietsen in de gaten.
- Iedereen die woont of werkt in Halle-Vilvoorde kan een fiets bestellen onder de voorwaarden van de groepsaankoop.

Hoe kan ik een e-fiets aankopen via de groepsaankoop?

De selectiecommissie weerhield 12 stadsfietsmodellen (M+V), 3 speedpedelecmodellen en 1 bakfietsmodel. De modellen en hun technische fiches zijn te bekijken via www.elektrischefietsen.klimaatpunt.be.

- Kom vrijblijvend naar een info-/testmoment dit voorjaar en/of maak op voorhand je keuze uit de geselecteerde modellen, https://www.klimaatpunt.be/particulieren/groepsaanbod/elektrische-fietsen.
- Teken vrijblijvend in via https://www.groepsaankopen.org/elektrischefietsen. Van zodra je ingetekend hebt ontvang je een e-mail met de contactgegevens van de handelaar.
- Met deze e-mail kan je langsgaan bij de lokale fietshandelaar, bijkomende info verzamelen, eventuele bijkomende opties bespreken en je fiets definitief bestellen.
- Binnen de 8 tot 12 weken kan je je e-bike gaan oppikken bij de lokale fietshandelaar.

De geselecteerde modellen kunnen op 24/04 getest worden bij de fietshandelaars aan de winkel. Alle deelnemende handelaars kunnen worden teruggevonden via de website van Klimaatpunt of Haviland en zetten hun deuren voor jou open.

Voor Ternat is dit:
VELOO
- Statiestraat 176, 1740 Ternat
02 452 97 60 - www.veloo.be

Inschrijven voor het testmoment is niet nodig, maar wel handig (via een mailtje naar groepsaankopen@klimaatpunt.be). Op die manier kunnen de lokale fietshandelaars inschatten met hoeveel begeleiding ze aanwezig moeten zijn.
Mogen we vragen om je identiteitskaart mee te brengen naar het testmoment. Deze zal dienst doen als waarborg tijdens de testritten.

Indien overtuigd kan je nadien het model van je voorkeur ter plaatse bestellen. Mocht je toch nog twijfelen kan je nadien online bestellen via www.elektrischefietsen.klimaatpunt.be. Je ontvangt dan via e-mail de gegevens van de overeenstemmende lokale fietshandelaar. Je hebt tijd tot 31 juli 2021 om je e-fiets te bestellen.

Indien je het online formulier via de website invult word je vrijblijvend op de hoogte gehouden van verder nieuws in verband met deze groepsaankoop.

INFO |

- Klimaatpunt: groepsaankopen@klimaatpunt.be of 0497 41 22 15 (Reindert De Schrijver)
www.elektrischefietsen.klimaatpunt.be - FBpagina Klimaatpunt 
- Haviland: milieu@haviland.be of 0485 44 11 21 (Hans Van Thienen) www.haviland.be/groepsaankoop-elektrische-fietsen-0