Groepsaankoop regenwatertonnen

Gepubliceerd op donderdag 9 juni 2022 10.24 u.
Bestel nu je regenwaterton

Het huidige voorjaar is het 4de (te) droge voorjaar op 5 jaar tijd. Opvang en hergebruik van regenwater is noodzakelijk om deze droogteproblematiek in de toekomst het hoofd te bieden. Om de kosten voor de aankoop van een regenwaterton te drukken, neemt het lokaal bestuur van Ternat deel aan de groepsaankoop regenwatertonnen van intercommunale Haviland en Klimaatpunt vzw.

Meer en meer worden we geconfronteerd met langere periodes van droogte (en hittegolven). Ternat wil verder inzetten op de bewustwording dat drinkbaar water een schaars en kostbaar goed is. Daarom neemt het lokaal bestuur deel aan deze groepsaankoop.
Daarnaast is onze gemeente ook partner in het riviercontract Bellebeek. Dat is een samenwerking tussen waterbeheerders, overheden, middenveldorganisaties en inwoners om wateroverlast en droogte tegen te gaan.
Een werkgroep van geïnteresseerde inwoners uit de 10 deelnemende steden en gemeenten heeft een prijsvraag opgesteld en een leverancier gekozen.

Tuin besproeien en auto wassen
Het regenwatertonnenproject biedt een laagdrempelige en voordelige oplossing voor het opvangen en hergebruiken van regenwater. Met regenwater kan je de tuin sproeien, het terras poetsen of de auto wassen. Vaak gebruiken mensen gewoon leidingwater om die klussen te doen: gemiddeld komt dat op 120 liter drinkwater per persoon per dag. En in warmere periodes stijgt dit zelfs naar 150 liter per persoon per dag. Het installeren van een eigen regenton kan in dit verband water en geld besparen. En het klimaat vaart er wel bij.

Drie modellen
De (kunststof) tonnen en toebehoren kunnen besteld worden via https://haviland.be/nl/regenwatertonnen.
Op deze website kan je ook informatie terugvinden over de prijzen, de beschikbare modellen en voorwaarden voor aankoop en levering.
Er is keuze uit drie inhoudsmaten (300, 650 en 1000 liter), allemaal met een kraantje en er is zelfs een designmodel bij met bloembak.
Indien je niet beschikt over internet, neem je voor de bestelling best contact op met de gemeente.

Bestellingen kunnen tot 15 december 2022 worden doorgegeven.

Plaats je bestelling via dit formulier.

Levering
De ton wordt geleverd in de gemeentelijke loods. Kandidaat-kopers kunnen ervoor kiezen om deze zelf te installeren, maar kunnen indien gewenst (mits kleine meerprijs) ook beroep doen op de sociale werkplaats van 3W+ voor de levering én de plaatsing.

Meer info |
Hans van Thienen, hans.vanthienen@haviland.be - 0485 44 11 21
Reindert De Schrijver, reindert.deschrijver@klimaatpunt.be - 0497 41 22 15
Dienst duurzaamheid, duurzaamheid@ternat.be