Houthakseldam tegen water- en modderoverlast

Gepubliceerd op maandag 18 september 2023 8.42 u.

De provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Ternat voerden werken uit op een landbouwgrond om erosie te bestrijden. Er kwam een houthakseldam tussen de Langestraat en de Pijpelarestraat. Deze houthakseldam moet er water- en modderoverlast tegengaan.

Tijdens de hevige regenval van juni 2021 stroomden water en modder vanop de hoger gelegen akker naar de lager gelegen tuinen en huizen van de Langestraat. De woning op Langestraat nr. 71 kampte met zware modderoverlast in huis.

De houthakseldam van 54 m lang is aangelegd tussen de Langestraat en de Pijpelarestraat, achter de huizen aan de Langestraat. De houthakseldam werd ongeveer 20 cm ingegraven om te voorkomen dat het water en de modder er onder door zouden stromen.Deze erosiebestrijdingsmaatregel vertraagt het afstromend water en de modder kan er bezinken en beschermt zo de huizen.

De eigenaar van de landbouwgrond verleende zijn medewerking aan het project en sloot hiervoor een overeenkomst af met de gemeente Ternat voor een periode van 10 jaar.

De kostprijs van de werken bedroeg 8.053,80 euro. De provincie Vlaams-Brabant gaf hiervoor een subsidie van 7.248,42 euro.

Dit is de eerste houthakseldam in Ternat die werd aangelegd met provinciale steun. De gemeente ontving 90% provinciale subsidie. De opmaak van het ontwerp en de uitvoering van de werken gebeurden onder begeleiding van de erosiecoördinator van de provincie Vlaams-Brabant.

Foto's eigendom provincie Vlaams-Brabant