Nieuwe maatregelen coronavirus

Gepubliceerd op vrijdag 16 oktober 2020 19.45 u.
Hou vol: samen krijgen we het virus klein

Update 28/10:

Verstrengde coronamaatregelen vanaf 29/10/2020

Vanaf morgen tot en met 11 november (voorlopig) worden alle jeugdbijeenkomsten, sportbijeenkomsten, culturele bijeenkomsten en evenementen verboden.

De pandemie is opnieuw aan een sterke opmars bezig en het aantal besmettingen in Ternat ligt onrustwekkend hoog. Tot op vandaag is het alertniveau van Ternat rood, met een incidentie van ruim 606 op zeven dagen (bron zorgatlas op heden) en 1280 op 14 dagen (bron Sciensano).

Hoe sneller we ingrijpen, hoe sneller we het virus de mond kunnen snoeren.

Bovenop de federale en Vlaamse maatregelen worden vanaf 29 oktober 2020 volgende bijkomende maatregelen getroffen op het grondgebied van de gemeente Ternat :

Alle indoor sportinfrastructuur wordt gesloten ( zwembad, sporthallen, …)
Zij kunnen enkel gebruikt worden voor noodopvang, deze noodopvang dient zo veel als mogelijk in open lucht te worden georganiseerd;

Alle indoor cultuurinfrastructuur (met uitzondering van de bibliotheek en plaatsen voor de eredienst) met een openbaar karakter (waaronder CC De Ploter, openbare en private feestzalen, parochiezalen, buurthuizen) zijn gesloten voor alle activiteiten met uitzondering van het houden van rouwmaaltijden na begrafenis of crematie of voor het organiseren van activiteiten van onderwijs;

De bibliotheek blijft open maar organiseert net zoals tijdens de lockdown begin dit jaar een afhaalmodus.

Alle bijeenkomsten van jeugdbewegingen, groepssportactiviteiten, culturele samenkomsten en evenementen worden verboden.

Deze maatregelen gelden tot en met 11 november 2020 en zullen dan geëvalueerd worden.

----------------------------------------------------------------------------------------

Het Overlegcomité van de regeringen heeft nieuwe maatregelen getroffen op het coronavirus in te dijken:

De strengere regels zijn nodig om ziekenhuizen te ontlasten, te voorkomen dat alle scholen moeten sluiten, de gehele economie stilvalt en al te veel mensen zouden vereenzamen door een algemene lockdown.

Het gaat om de volgende strengere coronaregels:

1. Sportevenementen: alle professionele sportwedstrijden binnen en buiten verlopen zonder publiek. Alle amateurwedstrijden worden opgeschort. Jeugdwedstrijden voor jongeren tot 18 jaar blijven toegelaten, maar zijn enkel toegankelijk voor één enkel lid van het gezin. Het aanbieden en nuttigen van drank en voedsel blijft verboden.

2. Hoger onderwijs: de bezettingsgraad wordt herleid tot maximaal 20% mét mondmaskerplicht, behalve voor practica waarvoor dat niet mogelijk is. De regel geldt niet voor eerstejaars.

3.  Indoor culturele evenementen (op cultureel, religieus, onderwijs en verenigingsvlak): maximum 40 personen, indien voldoende garanties voor coronaproof organisatie, en mits 1,5 meter-regel en mondmasker, maximum 200 personen. Het aanbieden van drank en voedsel is verboden.

4.  Openbaar vervoer: elke overheid waakt er binnen zijn bevoegdheid over dat de capaciteit van het openbaar vervoer tijdens de spitsuren optimaal is om te veel volk te vermijden.

5. Pretparken worden tijdelijk gesloten.

6. Dierentuinen: indoor ruimtes worden gesloten; het aanbieden en nuttigen van drank en voeding is verboden. 

7.  Telewerk blijft de regel. Er wordt met de werkgeversfederaties overlegd om een responsabiliserende monitoring op te zetten zodat men de regel van telewerk overal toepast waar het moet.

Gezien de bijzondere urgentie van de situatie, gaan de regels onmiddellijk van kracht vanaf het moment van publicatie op vrijdag 23 oktober 2020. De regels lopen tot en met 19 november 2020, met een tussentijdse evaluatie na twee weken.

De maatregelen die op 19/10 werden getroffen, blijven nog steeds van kracht:

- Vanaf maandagnacht 19/10 om 0u geldt een nachtklok. De nachtklok geldt van middernacht tot 5 uur ’s ochtends.

- Horecazaken moeten vanaf maandag 19/10 gedurende een maand de deuren sluiten. De regering belooft wel premies voor getroffen handelszaken.

- Per gezin mag je nog slechts 1 nauw contact hebben. Dat wil zeggen: 1 iemand buiten je gezin waarmee je kan knuffelen of waar je dicht bij kan zijn.

- Thuis mag je nog vier dezelfde mensen ontvangen maandelijks, mét mondmasker en op afstand.

- Thuiswerk wordt opnieuw verplicht voor functies waar dat kan. Kan telewerk niet? Dan moet ervoor gezorgd worden dat alles in veilige omstandigheden gebeurt.

Wat kunnen we doen?

- Respecteer de hygiëneregels: was en ontsmet je handen regelmatig en hoest in je elleboog.

- Doe je activiteiten liefst buiten. Binnen, in ruimtes met weinig luchtcirculatie, krijgt het virus meer kans.

- Denk aan kwetsbare mensen. Risicopatiënten en oudere mensen moeten beschermd worden.

- Hou 1,5 meter afstand!

- Beperk je nauwe contacten. Buiten je gezin mag je met 1 persoon nauw contact hebben. Je mag 4 vaste mensen per maand bij je thuis uitnodigen, mét afstand en mondmasker.

- Volg de regels over bijeenkomsten.

Kan je door de situatie (veel volk bij elkaar) geen afstand houden? Draag dan steeds een mondmasker!

Meer informatie over alle regels vind je op https://11miljoenredenen.be/nl

Allemaal samen: meertalige info

Willen we het virus klein krijgen, dan is het belangrijk dat we allemaal de regels volgen. Corona kent geen cultuur, geen landsgrenzen en geen taal.

Versta je zelf niet zo goed Nederlands of ken je mensen die het Nederlands niet goed begrijpen? Via de website van het Agentschap Integratie en Inburgering vind je alle info over het virus in verschillende talen:

https://www.integratie-inburgering.be/corona-meertalige-info

 

Download de Coronalert App!

Heb jij de Coronalert App al gedownload? Die werkt volledig anoniem. Sommige mensen zijn bang dat de overheid hun gegevens gebruikt via de app, maar dit klopt niet. De app registreet via Bluetooth alleen of je in nauw contact kwam met iemand die positief testte op het coronavirus. Is dat het geval? Dan krijg je een melding en kan je zien wat je moet doen.

Indien iedereen de app gebruikt, kan het virus veel sneller opgespoord worden. Samen krijgen we corona klein.

FAQ

Wij proberen je zo goed als mogelijk te informeren over het coronavirus en de maatregelen. Heb je toch nog extra vragen waar wij niet meteen aan dachten? In de bijlagen kan je de Frequently Asked Questions (FAQ) terugvinden. Daar vind je ongetwijfeld alle info.

Handelszaak in Ternat?

Heb jij een handelszaak in Ternat? Dan kan je hier ontdekken welke regels je in Ternat moet volgen: https://www.ternat.be/lokale-handel-tijdens-corona

Om de lokale horeca te steunen maakte inwoner Kevin Coppens een website waarop alle horecazaken hun take-away acties vermeld staan: https://coppenskevin.wixsite.com/ternatsehoreca