Huisdieren tijdens corona

Gepubliceerd op maandag 6 april 2020 12.07 u.
Respecteer je (huis-)dier, ook tijdens de coronacrisis!

Ook (huis-)dieren lijden onder de coronacrisis. Veel mensen nemen uit verveling plots een dier in huis, maar beseffen niet dat een hond, kat of ander dier ook na de crisis even veel aandacht vraagt. Een hond is geen impulsaankoop!

Anderzijds worden veel huisdieren gedumpt omdat mensen denken dat ze besmet kunnen raken door hun huisdier. Dit is niet het geval! Indien je vragen hebt over je huisdieren tijdens deze coronacrisis, kan je terecht op het nummer 0800/533 35. Hieronder vind je alvast het antwoord op vaak gestelde vragen.

 

- Kan mijn huisdier corona krijgen en is het virus overdraagbaar op mensen?

Honden en katten kunnen besmet raken met een soort coronavirus, maar dat is niet hetzelfde als de Covid-19 die wij kennen. Ze zijn dus niet overdraagbaar op de mensen. Je hoeft je huisdieren dus niet te dumpen!

In héél uitzonderlijke gevallen kan je als mens wel je dier besmetten, maar dat risico is erg klein. In dat geval kan je huisdier het virus dus wel overdragen, bijvoorbeeld bij het knuffelen. Laat andere mensen dus niet zomaar je huisdier knuffelen.

- Wat gebeurt er met mijn huisdier bij quarantaine of ziekenhuisopname?

Een dier verzorgen wordt gezien als een essentiële activiteit. Mocht jou iets overkomen, kan een vriend of familielid je dier verzorgen. Ken je niemand die voor je dier kan zorgen? Schakel dan een pension in. In Ternat kan je terecht bij het Hof Ter Linden.

Je kan ook op zoek gaan naar een opvangbaasje via sociale media. Of je kan beroep doen op ons vrijwilligersplatform door een mailtje te sturen naar helpmee@ternat.be.

- Mogen zwerfkatten nog gevoederd en verzorgd worden?

Ja, dat mag. Ook het steriliseren gaat door, kwestie van te vermijden dat later een enorm groot aantal kittens geboren zal worden. Zie je zwefkatten? Meld ze via www.ternat.be/zwerfkattenmelden.

- Mag ik mijn dier verzorgen, ook als het dier zich niet in de nabijheid van mijn woning bevindt?

Omdat het verzorgen van dieren een essentiële activiteit is, mag je je dier dus ook op een andere locatie verzorgen. Zo mag je naar de manège rijden om je paard te verzorgen. Voeding geven of een korte wandeling maken met je paard blijven essentiële activiteiten.

- Kan ik nog naar de dierenarts om mijn dier te laten verzorgen?

Dierenartsen werken nog maar behandelen alleen dringende zaken. Ook het steriliseren van je kat is een dringende zaak, gezien het kittenseizoen eraan komt.

Ga niet meteen naar de dierenarts als je huisdier gewoon ziek is of indien je advies nodig hebt. Neem eerst telefonisch contact op, zodat de dierenarts op die manier advies kan geven en een voorschrift kan opsturen.

Indien je toch echt naar de dierenarts moet, hou dan steeds de social distancing regels in acht!

- Kan ik nog met mijn huisdier naar het trimsalon?

Nee, dat kan niet meer. Probeer zelf je huisdier zo goed als mogelijk te kammen en te verzorgen.

- Mag ik mijn poes/poezen nog buiten laten?

Het is belangrijk om je kat niet plots binnen te houden als hij/zij die gewoonte heeft. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat het virus overdraagbaar is van huisdieren op de mens. Je mag je kat dus zeker nog buiten laten.

- Mag ik mijn hond uitlaten?

De pootjes strekken is een van de belangrijkste behoeften van een hond. Bovendien moet je hond zijn/haar behoeften kunnen doen. Maak dus zeker een wandeling met je trouwe viervoeter! Gebruik wel je gezond verstand en vermijd drukke routes.

Was de snuit en poten van je hond na de wandeling met een zachte doek. Gebruik geen alcohol. Was na de wandeling en na het schoonmaken van de hond ook je handen grondig.

- Kan ik met mijn auto naar het bos rijden om de hond uit te laten?

Nee, je auto, motorfiets en ook het openbaar vervoer mogen alleen worden gebruikt voor essentiële ritten. Wandelingen zijn alleen toegestaan in de buurt van je huis. Ga dus zeker ook niet met de wagen naar de kust of de Ardennen om daar te gaan wandelen. Indien de politie vaststelt dat je dat toch doet, kan je een boete krijgen.

- Dreigt het dierenvoeder op te raken?

Neen. Dierenvoeding blijft beschikbaar in dierenwinkels en supermarkten en kan ook online worden besteld.

- Mag ik met de hond van mijn (bejaarde) buurman/-vrouw gaan wandelen om hem/haar te ontlasten?

Dat mag zeker, maar hou 1,5 meter afstand van je buurman/buurvrouw. Wandelingen in groepen zijn verboden. Houd ook afstand tot andere wandelaars en vermijd lichamelijk contact. Was na de wandeling ook je handen grondig.

Meer informatie over dieren tijdens de coronamaatregelen: 0800/533 35