PIN- en PUK-code

Met de elektronische identiteitskaart kan men een document digitaal ondertekenen en op afstand, vb. via het internet, bewijzen dat men wel degelijk de persoon is die men beweert te zijn.

Om misbruik te vermijden zijn die mogelijkheden, net zoals bij een bankkaart, beveiligd met een PIN-code (Personal Identification Number).
Bij de aanmaak van een nieuwe elektronische identiteitskaart worden de PIN- en PUK-codes naar de burger verstuurd. Deze codes ontvang je thuis in een speciale enveloppe van de Federale Overheid. Ze zijn nodig om gebruik te kunnen maken van verschillende toepassingen op internet of indien er gegevens dienen aangepast te worden. Ken je je PIN-code niet meer of ben je niet meer in het bezit van je document, dan kan je een nieuwe code aanvragen.

De portaalsite my.belgium.be verzamelt alle elektronische overheidsdiensten en maakt ze toegankelijk via één centrale en beveiligde website. Zo krijg je toegang tot de verschillende online overheidsdiensten en tot je persoonlijke dossiers. Daarnaast heb je de pincode ook nodig als je verhuist. Je adres staat immers vermeld op de chip en bij een adreswijziging dient er een aanpassing te gebeuren, zelfs indien je zou verhuizen naar een serviceflat of een rusthuis.

Verander thuis zelf de PIN-code van je elektronische identiteitskaart!
Als je een nieuwe eID-kaart aanvraagt, stuurt de kaartproducent je PIN-en PUK- code op per post. De PIN-code kan je veranderen, de PUK-code hoort bij je eID en kan je NIET wijzigen.

Hoe je PIN-code wijzigen?

Nodig: een kaartlezer.

  1. Download gratis de software 'eID viewer'
  2. Sluit je eID-kaartlezer aan op je computer.
  3. SteekĀ je elektronische identiteitskaart in de eID-kaartlezer.
  4. Wijzig je code op het tabblad 'Kaart en PIN' via de knop 'Wijzig PIN'.

Heb je geen kaartlezer? Dan helpt de dienst burgerzaken je graag verder. Breng steeds de codes van je eID mee.

Heb je beide codes verloren?
Vraag deze dan online aan via FOD Binnenlandse Zaken.
Natuurlijk kan je hiervoor ook terecht bij de dienst burgerzaken.