Plaats van mijn composthoop

Een composthoop en een compostvat werken op dezelfde manier. Een vat is kleiner en er kan minder lucht aan. Vandaar dat het soort materiaal dat je in de hoop of in het vat gaat composteren, verschillend zal zijn. Een vat is vooral bedoeld voor verteerbaar afval uit de keuken, terwijl een hoop beter geschikt is voor tuinafval. Gras en bladeren composteren zeer slecht in een compostvat, en etensresten op de composthoop trekken soms dierlijke smulpaapjes aan. 

Waar zet ik hem?

Zet een composthoop of -bak beter in de schaduw. Doordat hij open is, is het materiaal minder goed beschermd tegen uitdrogen. In een uitgedroogde hoop tuinafval valt de compostering stil. 

Goed begonnen is half gewonnen 

Een goede beluchting en een goede vochtigheidsgraad zijn enorm belangrijk voor het kleine grut dat in de compost aan het werk is. De schimmels en beestjes houden van warmte, een hoge vochtigheid (maar geen kletsnatte omgeving want ze kunnen niet zwemmen) en veel lucht (want anders stikken ze). 
Onderaan in de composthoop leg je 10 a 15 cm stijf materiaal. Haagscheersel of takjes of gehakseld snoeihout of stro zijn prima. De takjes zorgen voor een goede verluchting, en overtollig water of sap kan door de takjes wegsijpelen.

Op hoop van zegen 

Zodra er een goede bodem is gemaakt, kan u de bak of hoop beginnen vullen met verteerbaar tuinafval. Meng steeds slap groen materiaal (stikstofrijk materiaal zoals gras, moestuinafval, bloemen) met stevig bruin materiaal (koolstofrijk materiaal zoals haagscheersel, bladeren, gehakseld snoeihout, stro). Dat kan door op elk laagje gras een laagje bruin materiaal aan te brengen en de boel af en toe met een riek door elkaar te husselen. De mengeling zorgt voor een betere beluchting en vochtregulatie van de composthoop. Dit is belangrijk om te vermijden dat heel de boel op elkaar gaat plakken. Het materiaal wordt dan te nat en er kan geen lucht meer bij. Gevolg: de beestjes sterven, en hun plaats wordt ingenomen door anaërobe micro-organismen. Een moeilijke term om aan te duiden dat het er gaat stinken. Bovendien bekomt u compost met een goede voedingswaarde (stikstof-koolstof verhouding). 

Wat zwier ik erin?

Kijk hiervoor even op de website van Intradura

Op het einde is het nog niet gedaan 

De composthoop of -bak vraagt af en toe een beetje aandacht. Schep hem op het einde van het groeiseizoen helemaal door elkaar. Of beter nog, schep hem over op een nieuwe hoop of in een nieuwe bak en start opnieuw op de plaats van de oude volgend seizoen. Laat de oude compost nog een jaartje narijpen. 

Nog enkele tips 

Compostbakken zijn in de handel te koop, maar u kan ze ook zeer eenvoudig zelf maken met 4 palen met kippengaas of planken tussen. Zorg voor voldoende ruimte tussen de planken. Compostering is een aëroob proces. Dat wil zeggen dat er voldoende luchttoevoer moet zijn. 

Compostversneller uit de handel is niet nodig. Normaal neemt uw compostfabriek vanaf de lente vanzelf een vliegende start. Wil u toch het zekere voor het onzekere, zoek dan een collega tuinier-composteerder op, en vraag een half emmertje half afgewerkte compost met veel wormpjes uit zijn composthoop of -vat. Gooi dit in uw compost. 

Toevoeging van kalk of andere chemicaliën is meestal overbodig. Als u veel coniferenafval in de hoop stopt, kan het nuttig zijn om wat kalk toe te voegen. Overdrijf hier niet mee!
As uit de kachel toevoegen is in alle geval geen goede zaak, zeker niet als u de compost in de moestuin wil gebruiken. As bevat veel zware metalen. Niet echt gastronomisch en zwaar op de maag.