Plaats van mijn compostvat / compostbak

Een composthoop en een compostvat / -bak werken op dezelfde manier. Een vat / bak is kleiner en er kan minder lucht aan. Vandaar dat het soort materiaal dat je in de hoop of in het vat gaat composteren, verschillend zal zijn. Een vat is vooral bedoeld voor verteerbaar afval uit de keuken, terwijl een hoop beter geschikt is voor tuinafval. Gras en bladeren composteren zeer slecht in een compostvat, en etensresten op de composthoop trekken soms dierlijke smulpaapjes aan. 

Waar zet ik hem? 

Zet het vat op een zonnige plaats. Door de zon warmt het vat lekker op en daar houden de schimmeltjes en de piepkleine compostfabrikantjes in het vat van. Zet het vat op enkele betonnen tegels, op een onverharde ondergrond. 

Goed begonnen is half gewonnen 

Een goede beluchting en een goede vochtigheidsgraad zijn enorm belangrijk voor het klein grut dat in de compost aan het werk is. De schimmels en beestjes houden van warmte, een hoge vochtigheid (maar geen kletsnatte omgeving want ze kunnen niet zwemmen) en veel lucht (want anders stikken ze). 
Onderaan in de composthoop leg je 10 à 15 cm stijf materiaal. Haagscheersel of takjes of gehakseld snoeihout of stro zijn prima. De takjes zorgen voor een goede verluchting, en overtollig water of sap kan door de takjes wegsijpelen.

Het vat der Danaïden 

Zodra er een goede bodem is gemaakt, kan je het vat beginnen vullen met verteerbaar keukenafval. Telkens je een laagje van ongeveer 10 a 15 cm materiaal hebt aangebracht, strooi je er een laagje stijver materiaal tussen: bladeren of haagscheersel of bloemenknipsel. Dit is belangrijk om te vermijden dat heel de boel op elkaar gaat plakken. Het materiaal wordt dan te nat en er kan geen lucht meer bij. Gevolg: de beestjes sterven, en hun plaats wordt ingenomen door anaërobe micro-organismen. Een moeilijke term om aan te duiden dat het er gaat stinken. 
Bij het vat hoort een beluchtingsstok: enkele keren per week prikken in het materiaal tot op de bodem, kwartdraai rechts of links en terug uittrekken. Op die manier maak je luchtschouwen. Het materiaal wordt luchtiger, het water kan beter weg en de verschillende soorten materiaal worden gemengd. 

Op het einde is het nog niet gedaan 

Een vat kan je gemakkelijk meerdere seizoenen laten staan. Normaal zit er na één groeiseizoen onderaan in het compostvat al een laagje goede compost. Maar het kan geen kwaad om het vat langer te blijven vullen. Je zal merken dat je het toch niet vol krijgt op één jaar. 

Nog vlug enkele tips 

Compostversneller uit de handel is niet nodig. Normaal neemt je compostfabriek vanaf de lente vanzelf een vliegende start. Wil je toch het zekere voor het onzekere, zoek dan een collega tuinier-composteerder op, en vraag een half emmertje half afgewerkte compost met veel wormpjes uit zijn composthoop of -vat. Gooi die in jouw compost. 

Toevoeging van kalk of andere chemicaliën is meestal overbodig. Als je veel citrusvruchten in het vat stopt, kan het nuttig zijn om wat kalk toe te voegen. Overdrijf hier niet mee! Als je merkt dat al de wormen het vat verlaten (ze kruipen dan tegen de wanden omhoog) kan dat een teken zijn dat de compost te zuur of te nat wordt. Dan is ingrijpen noodzakelijk. 
As uit de kachel toevoegen is in alle geval geen goede zaak, zeker niet als je de compost in de moestuin wil gebruiken. As bevat veel zware metalen. Niet echt gastronomisch en zwaar op de maag... 

Meer info

Problemen?
Lees hier meer omtrent thuiscomposteren. Ook de compostmeesters staan je graag te woord.