Plannen voor een regenwaterput of infiltratievoorziening?

Gepubliceerd op dinsdag 11 juni 2024 12.38 u.
Doe een beroep op de regenwatercoach!

Meer en meer worden we geconfronteerd met langere periodes van droogte, gevolgd door intensere neerslagperiodes. Om onze inwoners te stimuleren zoveel mogelijk regenwater op eigen terrein op te vangen, tekenen we ook in 2024 in op het regenwatercoachaanbod van vzw Klimaatpunt.

Wil jij een ondergrondse regenwaterput plaatsen of infiltratievoorzieningen in je woning, maar weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Doe dan gratis een beroep op de regenwatercoach!

De regenwatercoach komt ter plaatse en bekijkt samen met jou hoe op een vlotte manier de werken kunnen uitgevoerd worden. De coach helpt je bij het bepalen van de grootte van je installatie, geeft info over types pompen en filters, maakt een schets en raming van de uit te voeren werken (incl. aansluiting op sanitaire binneninstallaties), kijkt na of er subsidies zijn …

Wie kan aanmelden?

  • Eigenaars van een huis dat voor 2005 gebouwd werd en niet onderhevig is aan de nieuwe hemelwaterverordening met verplichting van een regenwaterput.
  • Inwoners die nog geen of een onbenutte regenwaterput hebben.
  • Inwoners die via bovengrondse infiltratie extra water willen opvangen.

Via het inschrijvingsformulier zie je meteen of je in aanmerking komt.

Werkwijze en kostprijs

De coach contacteert 10 kandidaten voor een afspraak. Indien er zich meer kandidaten aanmelden, wordt een wachtlijst aangelegd. Dankzij de tussenkomst van het lokaal bestuur komt de regenwatercoach volledig gratis bij je langs.

Hergebruik van regenwater

De regenwatercoach is een samenwerking tussen lokaal bestuur Ternat en vzw Klimaatpunt Pajottenland & Zennevallei. We willen zo de inwoners aanzetten om regenwater te hergebruiken, te laten infiltreren, bufferen en opslaan. Dit initiatief helpt mee aan het Klimaatactieplan. Ook past het in de Blue Deal van de Vlaamse regering tegen waterschaarste en droogte en het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP).

Informatie en inschrijven

www.klimaatpunt.be/projecten/regenwatercoach