Slechtvalken in kerktoren van Ternat

Gepubliceerd op dinsdag 20 april 2021 14.36 u.
Heuglijk nieuws, volg mee via livecam

Gooi via livestream of deze link van Natuurpunt een blik in het nest van Zjertrude en Zjozjef.

Ben jij de eerste die een jong ziet?
Stuur dan een origineel geboortekaartje naar herwigstoelzaet@gmail.com.
De leukste ontwerpen krijgen een plaats in het Ternatuurken.
INFO | Herwig Stoelzaet - 0473 661 812

Update 21/04/2021 - Heugelijk nieuws: 2 kuikentjes uit schelp!
Het is zo ver! Zjertrude, ons slechtvalkvrouwtje, heeft voor het eerst haar eerste jong gezien en wij ook. Dinsdagavond 20 april om 21u52 was er een licht gekrijs hoorbaar in het nest en 3 minuten later brak het eerste slechtvalkkuikentje uit het ei.
Zjozjef was er niet bij en wist om middernacht nog van niets maar dat komt wel. Want ook hem wacht nu een zwaardere taak.
Het pluizige jong zal voortaan gevoederd worden in het nest, Zjozjef moet jagen en prooi aanbrengen. Zjertrude verscheurt de prooi in hapklare stukjes en stopt ze in de bek van het jong. Een boeiend spektakel om te volgen.
Intussen houdt Zjertrude het jong warm en broedt ze geduldig verder want het is nu nog wachten op de andere 3 kuikens. We verwachten dat het laatste uitkomt op 27 april. 
Grote verrassing: om 24u14 ligt er plots veel meer schelp. Zou het kunnen dat het tweede kuikentje er ook al is? Zjertrude laat het niet zien. Ze houdt alles mooi afgedekt. Maar ook het gekrijs bleek dubbel. Het was wachten tot bij daglicht om vast te stellen dat er in het nest twee jongen en twee eieren liggen. Dikke dubbele proficiat aan Zjertrude en Zjozjef.
Wanneer de jongen ongeveer drie weken oud zijn en voor hun snelle groei meer voedsel nodig hebben, gaat ook Zjertrude op jacht. Beide oudervogels voeren dan de jongen of geven prooien aan hen door. Het duurt nu nog zowat 35 tot 45 dagen eer de kuikens vliegrijp zijn en de sprong wagen voor hun eerste vlucht.

Update 15/04/2021 - we kijken uit naar de eerstgeborene!
Als we goed gerekend hebben, dan zou tussen 16 en 20 april Zjertrude het leven schenken aan haar eerstgeborene. Enfin, wat minder plechtig: ergens tussen vrijdag en dinsdag komt het eerste donsbolleken uit een eierschaal gerold en de volgende 6 à 8 dagen komen uit de overige 3 eieren kippen. Ondertussen broeden Zjertrude en Zjozjef rustig verder. Ze wisselen elkaar regelmatig af, zodat ze even hun vleugels kunnen strekken of op zoek gaan naar eten.

Update 26/03/2021 - 4 eieren!
De vier eieren zijn gelegd. Hier zie je het mannetje, Zjozjef, zich over de vier draperen. Mannetje en vrouwtje broeden beurtelings. Ook begint het broeden van bij het leggen van het eerste ei. Dit betekent dat de jongen met een tussentijd uit het ei kruipen. Gevolg is dat in geval van te weinig voedselaanbod de wet van de sterkste geldt en de oudste de meeste overlevingskansen heeft. 
Blijkbaar hebben onze slechtvalken al jaren achtereen een rijk voedselaanbod, want de 4 jongen groeien als kool.
We zien beurtelings Zjozjef, dan weer Zjertrude, de eieren herschikken. We kijken gespannen uit om, binnen een 20-tal dagen, het eerste donspluisje te bespeuren...

Update 17/03/2021 -
Ei nummer 2
Sinds vanmorgen zit ons Zjertrude met ei 2 en zoals je ziet scharrelt ze de eieren zorgzaam bij elkaar om ze vervolgens lekker warm te koesteren.Update 16/03/2021 - Zjertrude legt eerste ei
Zjertrude en Zjozjef zijn een koppel slechtvalken die al enkele jaren de kerktoren van Ternat als hun thuishaven zien en er hun permanente woonst van gemaakt hebben.
Vorig jaar werd een camera in het nest geplaatst, sinds dit jaar is er ook livestream. Dat wil zeggen dat iedereen een blik in het nest kan werpen.
Binnenkort zal je naast de kerkdeur ook een informatiebord over onze slechtvalken vinden. Hou alvast de avonturen van Zjertrude, Zjozjef en hun kroost in het oog!INFO | Natuurpunt Ternat