Strooiplan

Gepubliceerd op vrijdag 18 januari 2019 0 u.
We zijn terug in de winterperiode!

De kans is groot dat het verkeer gehinderd wordt door sneeuw en ijs. Ook de voetpaden liggen er soms glad bij. Daarom even uw aandacht voor de verplichting om het voetpad voor de eigen woning sneeuw- en ijsvrij te houden.

Bedenk daarbij dat bomen en planten gevoelig zijn voor de schadelijke invloed van zout. Spring dus niet te kwistig om met dooizout maar gebruik enkel de hoeveelheid die noodzakelijk is om sneeuw en ijs te verwijderen. Beter eerst zoveel mogelijk sneeuw en ijs met de schop weg te scheppen vooraleer te strooien!

U bent verplicht om elke dag sneeuw en ijs van uw voetpad te verwijderen. Sneeuw die u van het voetpad verwijdert, moet u aan de rand van het voetpad opeenstapelen en zeker niet in de straatgoot. Zo hebben de voetgangers een vrije doorgang en kan het dooiwater gemakkelijk wegvloeien. Gooi echter nooit de sneeuw van het voetpad op de rijweg. Daardoor kunnen immers gladde plekken ontstaan, die vooral de fietsers in gevaar brengen! Als er daardoor een ongeval gebeurt, kan u daarvoor mee aansprakelijk gesteld worden. Om het ijs te laten smelten biedt dooizout een goede oplossing. Spring daar echter, in het belang van bomen en planten, zuinig mee om.

Bij vriesweer of vorst is het ook verboden om water of andere stoffen die kunnen aanvriezen, op de openbare weg te gieten. Ook het maken van glijbanen op de openbare weg is verboden.

Gemeente Ternat wenst om op een duurzame en veilige manier om te springen met strooizout.

Je mag cf. de wegcode op de rijbaan fietsen als het fietspad glad of besneeuwd is. Indien het fietspad onberijdbaar is door een slecht wegdek of put in de weg, obstructies zoals een geparkeerde wagen, vuilzakken, werken... mag je steeds op de rijbaan fietsen. Het is vooral een kwestie van inschatten en je gezond verstand gebruiken.

TIPS voor fietsers
Laat je verplaatsing zo comfortabel en probleemloos mogelijk verlopen:
- zet je zadel iets lager. Zo kan je makkelijker met je voeten bij de grond.
- kies voor een lagere versnelling. Zo hoef je geen grote kracht te zetten op de trappers. Want hoe zwaarder je moet trappen, hoe groter de kans dat het achterwiel onderuit schiet.
- laat lucht uit je banden. Als het bandoppervlak op het wegdek groter is, heb je meer grip. Je hoeft niet met al te zachte banden te rijden, maar hard opgepompte banden zijn in ieder geval onveilig op gladde wegen. Als de vorstperiode voorbij is, kan je de banden weer oppompen.
- rem niet of nauwelijks. Als je remt op een gladde ondergrond, slip je altijd weg. Doe het dus gewoon wat rustiger aan op de fiets.

TIPS voor voetgangers:
- stap op gladde wegen zeer langzaam en met kleine pasjes. Probeer je gewicht niet te verdelen op beide benen - zoals een mens normaal doet - maar verleg je zwaartepunt naar je voorste been.