Update corona 19.03

Gepubliceerd op woensdag 18 maart 2020 14.10 u.
Alles wat je moet weten over het coronavirus in Ternat

Update 19.03

Om ervoor te zorgen dat je optimaal geïnformeerd blijft en om op al je vragen te kunnen antwoorden, stelde de provincie Vlaams-Brabant een FAQ op.

Deze kan je downloaden als bijlage, zodat je helemaal mee bent.

Toch nog vragen?

Voor vragen over gezondheid en openbare orde: 080014 689

Voor vragen over economie: 080012 033

Update 18.03

De Vlaamse regering nam enkele maatregelen om samen sterker te staan tegen het coronavirus. Hieronder de belangrijkste zaken.

Welzijn:

- Er zijn mondmaskers op komst, maar er is nog steeds een zeer grote vraag naar. Wie geschikte mondmaskers heeft mag die naar de ziekenhuizen brengen. Heb je zelf mondmaskers gemaakt? Die zijn zeker geschikt voor de woonzorgcentra!

- Kinderopvang blijft open voor de kinderen van mensen in essentiële sectoren. Wie zijn kinderen thuis kan opvangen, doet dat best zelf!

- Respijtdagen in de kinderopvang en de vaccins via Kind & Gezin worden tot 5 april opgeschort.

Economie:

- Alle ondernemingen die moeten sluiten krijgen een hinderpremie van 4.000 euro voor de eerste drie weken, nadien hebben ze recht op een premie van 160 euro per dag. Dat geldt ook voor marktkramers en voor horecazaken die wel nog afhaalmaaltijden verkopen.

- Voor wie tijdelijk werkloos is wordt vanuit de federale overheid al een vergoeding van 1.450 euro voorzien. De Vlaamse overheid neemt dan weer de kosten van gas, elektriciteit en water gedurende 1 maand op zich.

- Samen met de VDAB wordt een platform ontwikkeld waarbij technisch werklozen kunnen bijwerken in andere sectoren waar personeelstekort dreigt. Een voorbeeld daarvan is de fruitteelt.

- Voor ondernemingen wordt de inning van de onroerende voorheffing uitgesteld tot oktober. Ook de inning van de autofiscaliteit (zoals verkeersbelasting) wordt nu met 4 maanden uitgesteld.

Jeugd:

- De activiteiten en vakantiekampen tijdens de paasvakantie worden allemaal afgeschaft.

- Jongeren met vragen kunnen terecht op www.watwat.be en www.awel.be.

Onderwijs:

- De scholen blijven opvang voorzien voor kinderen van mensen die in levensnoodzakelijke sectoren werken.

- Aan de ouders wordt gevraagd om eerst zelf alle opvangmogelijkheden te checken en nadien pas je kind naar school te sturen.

Goede raad van Ternat:

Zijn er praktische zaken waarbij je twijfelt of het kan of niet? Dan hebben wij 1 advies voor jou: Gebruik je gezond verstand!

Hier enkele veelgestelde vragen:

Met wie mag ik nu nog buiten komen?

Je mag in de buitenlucht sporten of wandelen met de mensen waarmee je onder 1 dak woont. In principe dus je gezinsleden. Ook mag je met 1 persoon buiten je gezin afspreken om eens te gaan wandelen of te sporten. Maar dan bewaar je uiteraard 2 meter afstand.

Mag ik me nog met de auto verplaatsen?

Tuurlijk mag dat, maar denk na of het écht nodig is om je te verplaatsen. Ga je naar het werk, de dokter of de supermarkt, of ben je op weg om iemand te helpen? Oké dan. Maar trek er niet op uit voor een dagje aan zee of in de Ardennen.

Welke zaken zijn nu nog open?

Alle winkels zijn gesloten, behalve voedingswinkels, inclusief nachtwinkels (tot 22u), dierenvoedingswinkels, krantenwinkels en benzinestations. Kapsalons zijn ook nog open op voorwaarde dat ze maar 1 klant tegelijkertijd ontvangen.

In de supermarkt wordt 1 persoon per 10 vierkante meter toegelaten.

Kunnen we nog eten afhalen en eten bestellen? 

Restaurants die aan thuislevering doen, een traiteurdienst of drive-in aanbieden, mogen hun keuken wel openen. Er moet op gelet worden dat er geen lange wachtrijen ontstaan. Snackbars, broodjeszaken, frituren, ... blijven open

Mag de klusjesman nog langskomen?

Indien er dringende zaken moeten hersteld worden, kan je gerust de klusjesman laten langskomen. Maar hou wel sowieso voldoende afstand en volg de hygiëneregels!

Gaat het over het onderhoud van een toestel of andere niet dringende zaken? Dat kan wachten.

De tuinman kan gerust langskomen, want in de buitenlucht is er minder risico. Maar opnieuw: bewaar de afstand.

Mogen de kinderen van de buren samenspelen?

Dat valt onder samenscholingsverbod, dus NEEN. Eén vriendje kan gerust eens komen spelen, maar zorg er dan voor dat het altijd om hetzelfde vriendje gaat en nodig niet elke dag een ander kindje uit. Anders organiseer je weer een besmettingsketting.

Kan ik nog naar de markt?

Neen. De markt van Ternat werd afgeschaft omdat er voedingswinkels in de buurt zijn.

Wordt het huisvuil nog opgehaald?

De afvalruimers blijven in de weer. Zwaai gerust even naar hen en steek je duim op om hen te bedanken! De recyclageparken zijn wel gesloten.

Komt de postbode nog langs?

De postbode blijft op ronde gaan en de postkantoren blijven open. Tijdens het weekend sluiten ze wel de deuren. Ook hier: bedank je postbode met een enthousiaste thumbs up! Het zal hem deugd doen.

 

Moeten zwangere vrouwen bezorgd zijn?

Uit cijfers blijkt dat je kindje geen gevaar loopt. In China zijn intussen al kinderen geboren en daar werden geen problemen bij vastgesteld. Doe dus gewoon zoals iedereen, maar blijf uiteraard voorzichtig!

Ik zie mensen die de regels aan hun laars lappen. Wat nu?

Bel dan gerust de politie op het nummer 101. We moeten allemaal voor elkaar zorgen, hoe lastig dat voor sommigen ook lijkt!