Veelgestelde vragen over vaccinatie

Gepubliceerd op maandag 1 februari 2021 11.31 u.
Hier vind je een antwoord op al je vragen
Wanneer krijg ik mijn vaccin?

Op dit moment draait de vaccinatie van bewoners en personeel in woonzorgcentra op volle toeren. Eind januari komt het ziekenhuispersoneel aan bod. Huisartsen, bewoners en personeel van andere collectieve zorgvoorzieningen worden vanaf februari gevaccineerd. Vanaf maart start de vaccinatie van 65-plussers en risicopatiënten. Over de prioritering binnen die laatste groep neemt de taskforce vaccinatie binnenkort een beslissing. Vanaf april komen de mensen met een essentieel beroep aan bod. De rest van de bevolking (18+) mag vanaf juni op een vaccin rekenen. Gemeentes hebben geen inspraak in de volgorde.

Als het zover is, krijg je een uitnodiging om je te laten vaccineren, via sms, brief en mail. Die wordt verstuurd door Vlaanderen, ook hierin komen de gemeentes niet tussen.

Meer over de volgorde van vaccineren

Hoe weet ik wanneer het mijn beurt is?

Als het zover is, krijg je een uitnodiging om je te laten vaccineren, via sms, brief en mail. Daarbij heb je de optie om te bevestigen, weigeren of de afspraak te verplaatsen. Er staat ook waar je je kan laten vaccineren.

De uitnodiging wordt verstuurd door Vlaanderen, hierin komen de gemeentes niet tussen.

Waar word ik gevaccineerd?

Bewoners van Dilbeek en Ternat worden gevaccineerd in een leegstaand bedrijfsgebouw in de buurt van treinstation Dilbeek dat werd omgevormd naar een vaccinatiecentrum. 

Het gebouw is centraal gelegen, toegankelijk voor mindermobielen, heeft genoeg parkeermogelijkheden en is bereikbaar met het openbaar vervoer. Er werd bewust gekozen geen gebruik te maken van sportieve of culturele infrastructuur zodat die meteen weer kunnen worden gebruikt als dat mag. 

Een ander vaccinatiecentrum is voor mij beter bereikbaar. Mag ik me daar laten vaccineren?

Dat mag niet. Er is een vaccinatiecentrum per 70.000 inwoners. Om aan die aantallen te komen werden binnen de eerstelijnszones (in ons geval ELZ Pajottenland) verschillende gemeentes aan een centrum toegewezen. Daarom moet je als inwoner van pakweg Sint-Katherina-Lombeek ook naar Dilbeek, ook al ligt bijvoorbeeld Affligem dichter bij.

Bewoners van Dilbeek en Ternat worden gevaccineerd in een leegstaand bedrijfsgebouw in de buurt van treinstation Dilbeek dat werd omgevormd naar een vaccinatiecentrum. Het gebouw is centraal gelegen, toegankelijk voor mindermobielen, heeft genoeg parkeermogelijkheden en is bereikbaar met het openbaar vervoer. 

Ik ben slecht te been, wat nu?

Wie zich moeilijk zelfstandig kan verplaatsen, mag een begeleider meebrengen. Opgelet: de begeleider zal later zelf ook nog eens terug moeten komen wanneer hij/zij aan de beurt is voor een vaccin en krijgt dus geen voorrang.

Lukt het helemaal niet om het vaccinatiecentrum te bereiken, dan zullen mobiele ploegen het vaccin aan huis toedienen. Wie daarvoor in aanmerking komt of hoe dat zal verlopen, is nog niet bekend. We wachten daarvoor op instructies van medische experten. 

Hoe verloopt de vaccinatie?

In elk vaccinatiecentrum zijn er meerdere vaccinatielijnen. In elke vaccinatielijn wordt één type vaccin toegediend, goed voor 20 à 25 inentingen per uur.

Je komt binnen bij het onthaal. Een onthaalmedewerker checkt je identiteitsgegevens en brengt je naar de registratie. Daar geeft een verpleegkundige je info over het vaccin en overlopen jullie je medische voorgeschiedenis en gezondheidstoestand. Je krijgt er ook een afspraak voor de tweede inenting. Daarna ga je naar de vaccinatieruimte waar een verpleegkundige je vaccineert. Na de vaccinatie mag je een kwartiertje rusten in de wachtruimte onder toezicht van een arts.

Is er openbare wifi? 

Er is geen wifi

 

Zijn er (aangepaste) toiletten (voor rolstoelgebruikers)?

Er zijn toegankelijke toiletten beschikbaar

 

Is het wel veilig in het vaccinatiecentrum, zijn er niet te veel personen tegelijk aanwezig? 

In het vaccinatiecentrum zijn alle veiligheidsmaatregelen genomen om het voor iedereen (medewerkers en bezoekers) veilig te houden. Er wordt toezicht gehouden op het maximaal toegelaten personen, er zijn duidelijke looplijnen zodat bezoekers elkaar niet hoeven te kruisen, er is veel aandacht voor handhygiëne en er wordt dagelijks grondig gepoetst en ontsmet. Het is ook verplicht om in het vaccinatiecentrum een mondmasker te dragen voor de volledige duur van het bezoek.

MOBILITEIT
Is er parking?

Er zijn drie ruime parkings in de omgeving rond het vaccinatiecentrum. Van daaruit is het even wandelen tot het centrum zelf. De parking aan het gebouw is voorbehouden voor hulpdiensten en mensen die erg slecht te been zijn (zoals rolstoelgebruikers).

Alles is duidelijk aangegeven met borden.

 

Is er parking voor andersvaliden?

Mensen met een beperking kunnen parkeren op de parking van het centrum zelf.

Welke bussen rijden er?

Je komt best met de trein. Neem de trein Aalst-Mechelen of Aalst-Brussel-Zuid tot aan het station van Dilbeek. Daar stap je af en wandel je nog 50 meter tot aan de ingang van het vaccinatiecentrum.

Wil je toch met de bus komen? Dan zal je moeten overstappen. Vanuit Wambeek neem je Bus 127 (Ninove-Brussel) tot Dilbeek stelplaats/ overstap/ 810 (Halle - Ruisbroek - Dilbeek - Jette) tot station Dilbeek. Vanuit Sint-Katherina-Lombeek neem je best de trein vanuit station Essene-Lombeek. Neem je de bus vanuit Ternat? Dan heb je bus 355 naar Brussel Noord, maar die stopt aan Groot-Bijgaarden halte Rood huis, en dan moet je nog 1km stappen.

Gebruik de routeplanner van De Lijn - https://www.delijn.be/nl/routeplanner/

Afstand halte en vaccinatiecentrum?

De halte Dilbeek-Station ligt vlak aan het vaccinatiecentrum. Indien je afstapt op de Brusselstraat in Groot-Bijgaarden, moet je nog 1km stappen.

Zijn er bewaakte fietsstallingen?

Aan de voorkant van het gebouw is er voldoende plaats om fietsen te stallen. Deze is niet bewaakt en niet overdekt, maar wel goed zichtbaar en er staat een onthaalsteward in de buurt. Er is dus genoeg sociale controle.

Ik heb geen vervoer/ ik ben niet mobiel genoeg om zelf te komen

Spreek iemand aan uit je omgeving, maak gebruik van het openbaar vervoer of neem een taxi

Mensen die mindermobiel zijn en geen van bovenstaande mogelijkheden kunnen aanspreken, kunnen beroep doen op de minder mobielen centrale. Geef je gegevens door aan het callcenter en we regelen dat.

Als ik met de bus kom, wordt mijn ticket dan terugbetaald? 

Neen.

Kan ik mijn elektrische fiets opladen? 

Neen.


Ik heb een andere vraag

Misschien vind je hier wel een antwoord