Verwijder asbest uit je huis en tuin

Gepubliceerd op dinsdag 18 januari 2022 8.26 u.
en geniet van de subsidie

Gemeente Ternat en de OVAM subsidiëren vanaf januari 2022 tot eind 2024 een ophaling-aan-huis van grote hoeveelheden asbestafval van woningen en bijgebouwen.

Deze subsidie is een samenwerking met de OVAM en de Vlaamse overheid en past binnen de doelstelling van een Asbestveilig Vlaanderen 2040. Intradura is de uitvoerder van dit nieuwe project. Alle aanvragen gebeuren dus via jouw afvalintercommunale.

Welke materialen komen in aanmerking?
Intradura haalt grote hoeveelheden hechtgebonden asbest op in de vorm van golfplaten of leien van woningen en bijgebouwen (garage, tuinhuis…). Andere hechtgebonden asbesttoepassingen zoals onderdak- en muurplaten, zijn toegelaten mits toestemming van de asbestcoach.

Hoe verloopt de aanvraag en ophaling van asbest?

  1. Ga naar intradura.be/asbest-verwijderen en vul het aanvraagformulier in.
  2. De asbestcoach neemt contact met je op en plant een huisbezoek.
  3. De asbestcoach komt ter plaatse, geeft informatie over een veilige afbraak en levert de nodige asbestzakken of regelt een container. Hij of zij geeft je ook een brochure met veiligheidsinstructies en 2 pakketten veiligheidskleding om de werken veilig te kunnen uitvoeren.
  4. De asbestcoach legt een ophaaldatum vast en bepaalt waar je de zakken veilig kan aanbieden of waar de container zal worden geplaatst.
  5. Op de afgesproken datum neemt een ophaalwagen het asbestafval mee en vervoert het veilig naar een gespecialiseerde verwerker.

Voor dakoppervlakten tot ongeveer 180m³ koop je witte asbestzakken aan € 30/stuk. Met die gesubsidieerde prijs betaal je de hele dienstverlening van aanvraag tot ophaling en verwerking. Voor grotere oppervlakten kan je een container aan huis aanvragen voor een bedrag van € 170, alles inbegrepen.


  PRIJS/STUK

MAX. AANTAL

INHOUD AFMETINGEN
PLAATZAK € 30 6

In 1 plaatzak passen maximaal
13 (grote) platen of ca. 30 m²

3,10 x 1,10 x
0,30 m

KUUBZAK € 30 6 In 1 kuubzak passen ca. 40 m² asbestleien  1 x 1 x 1,50 m
CONTAINER € 170 1 In 1 container passen ca. 104 grote platen of ca. 240 m² 12 m³

Ter info: Met kleine hoeveelheden kan je nog altijd op het recyclagepark terecht. Het is verplicht om je asbest verpakt aan te leveren in doorzichtige plastic folie van minstens 0,1 mm.

Deze subsidie is een samenwerking met de OVAM en de Vlaamse overheid en past binnen de doelstelling van een Asbestveilig Vlaanderen 2040.

Meer info:
www.intradura.be/nl/asbest-verwijderen
www.asbestinfo.be
www.ovam.be/naar-een-asbestveilig-vlaanderen