WarmNest tegen leegstand

Gepubliceerd op dinsdag 9 juni 2020 14.42 u.
Laat je leegstaand pand omvormen tot sociale woning

Om leegstand tegen te gaan én het aantal sociale woningen te verhogen, stapt het lokaal bestuur Ternat in het project ‘WarmNest’ van 3Wplus en Klimaatpunt. Dit project geeft eigenaars van leegstaande panden begeleiding bij het renoveren en het omvormen van hun eigendom naar een sociale woning.

WarmNest heeft drie doelen:

  • Het aantal leegstaande woningen verminderen.
  • Woningen klaarmaken voor de huidige en toekomstige energie-eisen.
  • En tot slot is er ook een sociale insteek. Door deze woningen sociaal te verhuren, hebben meer mensen toegang tot kwalitatieve en energiezuinige woningen.

Als eigenaar zijn er veel voordelen aan instappen in het project. Zo betaal je als eigenaar geen leegstandsbelasting meer en word je ontzorgd voor, tijdens en na de renovatie. 3WPlus en Klimaatpunt stellen namelijk een renovatieplan op, gaan op zoek naar aannemers, volgen de werken op en doen de aanvraag van de premies.

Als eigenaar investeert je zelf, maar heb je recht op verhoogde energiepremies, een kosteloze lening tot 25.000 euro en ook heel wat fiscale voordelen omdat de woning na de renovatie beschikbaar wordt gesteld aan een sociaal verhuurkantoor. En daarmee heb je meteen ook een maandelijks gegarandeerd huurinkomen.

Ook voor de gemeente zijn er tal van voordelen. Zo helpt het project mee aan het sociale woonbeleid, het energie- en klimaatbeleid en het biedt het bovendien ook een mooi alternatief aan de eigenaar om het leegstaand pand op te knappen en er een huurinkomen voor te krijgen i.p.v. leegstandsbelasting te betalen. 

Eigenaars van leegstaande panden die interesse hebben in het project, kunnen vrijblijvend contact opnemen met Roel Vanhee (roel.vanhee@3wplus.be, 0488 55 98 55), An Verspecht (an.verspecht@klimaatpunt.be, 0468 56 92 60) of de dienst duurzaamheid (duurzaamheid@ternat.be).