Workshops en infosessies Intradura

Gepubliceerd op woensdag 8 juni 2022 11 u.
Koken met restjes, composteren, iedereen mee met GFT

FYSIEKE WORKSHOPS/INFOSESSIES

Workshop ‘Koken met restjes’
Laat je inspireren om met restjes weer heerlijke gerechten te maken

Wanneer: do 23/06/2022, 19u30 en do 08/09/2022, 19u30
Waar: Hof Ten Hemelrijck (bakhuis), Kloosterstraat 7, 1745 Opwijk
Inschrijven: De infosessie is gratis. Je inschrijven voor een sessie is verplicht en kan via de website van Intradura: https://www.intradura.be/nl/overzicht-workshops-en-infoavonden

In deze workshop leer je wat je allemaal kan doen met de restjes die je in je broodzak, frigo of diepvries hebt liggen. Onder de noemer 'Koken met restjes' bereidt de Vlaco-leerkracht vier gerechten samen met jou. Het verwerken van restjes kan een originele en creatieve draai geven aan je weekmenu en zorgt ervoor dat je minder snel terug naar de winkel hoeft. Ook krijg je tips mee voor het kopen en bewaren van voeding en hoe je de vervaldata best interpreteert.

Workshop ‘composteren zonder tuin’
Ontdek hoe je keukenafval kan composteren in een wormenbak

Wanneer: di 21/06/2022, 19u30 (duur: 2u)
Waar: CC ’t Vondel (zaal Joepie), Joseph Possozplein 40, 1500 Halle
Inschrijven: De infosessie is gratis. Je inschrijven voor een sessie is verplicht en kan via de website van Intradura: https://www.intradura.be/nl/overzicht-workshops-en-infoavonden.

Je hebt geen tuin nodig om zelf je keukenafval te composteren. Met een kleine versie van een composteersysteem (dat je zelf eenvoudig kan maken) kan je aan de slag op je balkon, kelder of gang! Zo’n composteersysteem bestaat grotendeels uit kleine wormen die jouw keukenafval omzetten tot compost. Je hoeft geen schrik te hebben, zo’n wormenbak geeft geen geur af.
Wil je meer weten over hoe zo’n wormenbak? Schrijf je dan in en leer alles over hoe je je eigen wormbaksysteem maakt.

Ben je al overtuigd, maar ben je niet handig genoeg om een zelf te maken? Met 10 deelnemers maken we in de workshop een wormenbak en voorzien we compostwormen zodat je na de workshop meteen aan de slag kan.
Je hebt geen tuin nodig om zelf je keukenafval te composteren. Met een kleine versie van een composteersysteem (dat je zelf eenvoudig kan maken) kan je op je balkon, kelder of gang aan de slag. Nog niet velen doen dit al vandaag. Er bestaan veel foute veronderstellingen zoals ‘dat stinkt’ of ‘als ik op reis ga, gaan de wormen doodgaan’ en het vraagt wel enige kennis om het composteerproces goed te laten verlopen. In deze workshop leggen we aan 30 deelnemers uit hoe je composteert in een wormenbak. Wil je meer weten over hoe het werkt vóór je overweegt of het iets voor jou is? 20 deelnemers kunnen alles over composteren met een wormenbak te weten komen en zien hoe je zelf een wormenbaksysteem maakt. Ben je eigenlijk al overtuigd maar ben je niet handig genoeg om een zelf te maken? Met 10 deelnemers maken we in de workshop een wormenbak en voorzien we compostwormen zodat je na de workshop meteen aan de slag kan.

ONLINE INFOSESSIES

Online infosessie ‘iedereen mee met GFT’
Wat mag er juist in de GFT-zak en wat niet?

Wanneer: do 23/06/2022, 20u
Duur: 1 uur
Hoe deelnemen: Om ten volle te kunnen deelnemen aan de sessie heb je nodig: een computer met camera en een stabiele internetverbinding.

Inschrijven: Inschrijven je in via de website van Intradura: https://www.intradura.be/nl/overzicht-workshops-en-infoavonden. Je krijgt een paar dagen vóór de infosessie de link om te kunnen deelnemen, per mail doorgestuurd.

Ken je de GFT-regels? Stop je al vlees- en visresten, gekookt eten en brood in je GFT-zak? Intradura heeft 1320 restafvalzakken in onze streek onderzocht en daaruit blijkt dat er 40% organisch keukenafval in de dure restafvalzak gestopt wordt en niet in de gft-zak. We krijgen ook soms vragen over kattenbakvulling of composteerbare plastic. In deze webinar worden de sorteerregels nog eens uitgelegd en kan je al jouw vragen stellen. Volg deze infosessie. Je leert zeker iets bij. Want goed sorteren, bespaart je geld.

Online infosessie ‘thuiscomposteren’
Verwerk keukenresten en tuinresten in je eigen tuin

Wanneer: ma 20/06/2022, 20u
Duur: 1,5 uur
Hoe deelnemen: Om ten volle te kunnen deelnemen aan de sessie heb je nodig: een computer met camera en een stabiele internetverbinding.

Inschrijven: Inschrijven je in via de website van Intradura: https://www.intradura.be/nl/overzicht-workshops-en-infoavonden. Je krijgt een paar dagen vóór de infosessie de link om te kunnen deelnemen, per mail doorgestuurd.

Begint het bij jou ook te kriebelen om in de tuin aan de slag te gaan bij de eerste zonnestralen? Wist je dat compost krachtvoedsel is voor de bloemen, planten en bomen in je tuin? En dat je compost zelf kunt maken door jouw groente,- fruit- en tuinafval thuis te composteren? Je tuin krijgt niet enkel een vitaminekuur, je bespaart er zelfs geld en afval. Bovendien houd je de duurzame kringloop in stand. Weet je niet zeker hoe je moet beginnen? Wat wel en wat niet te composteren? Of welk systeem je best gebruikt? Tijdens deze infosessie bekijken we de verschillende composteersystemen.

Meer activiteiten op www.intradura.be.