Zone 30 in centrum Ternat

Gepubliceerd op donderdag 16 juli 2020 11.45 u.
We verhogen de verkeersveiligheid in het centrum

Vanaf 18 juli geldt in het hele centrum van Ternat een zone 30. Door de snelheid van het gemotoriseerd verkeer omlaag te halen, verhogen we de veiligheid voor zwakke weggebruikers.

De zone 30 gaat in vanaf alle invalswegen om het centrum te bereiken. De grenzen van de zone reiken van het kruispunt van de Bodegemstraat met de Keizerstraat tot het kruispunt van de Assesteenweg en met de Statiestraat en de rotonde aan de Wijmenierlaan en Brusselstraat. Op zaterdag 18 juli zullen de verkeersborden er staan en is de zone 30 dus ook van kracht.

Met de zone 30 verhogen we de veiligheid van fietsers en voetgangers. Steeds meer mensen gebruiken de fiets en dat willen we aanmoedigen door een veilige ruimte te creëren.

Uit diverse studies blijkt dat de impact gevoelig lager ligt bij een aanrijding aan 30 kilometer per uur en een aanrijding aan 50 kilometer per uur. Wanneer voetgangers aangereden worden door een auto leidt dit bij 30 à 32 kilometer per uur tot 5 procent sterfte, bij 48 à 50 kilometer per uur tot 30 à 45 procent sterfte en bij 60 tot 64 kilometer per uur tot 70 à 85 procent sterfte.

Recente snelheidsmetingen in het dorpscentrum van Ternat tonen aan dat automobilisten nog steeds te snel rijden. In de Statiestraat voerde de dienst mobiliteit van 12 tot 29 mei snelheidsmetingen uit. Maar liefst 76 procent van de automobilisten reed te snel. De voorbije jaren gebeurden ruim 1/5 van de verkeersongevallen met gewonden in de nieuwe zone 30.

De zone 30 geldt tot en met de laatste dag van het jaar 2020. Indien de proefperiode succesvol blijkt te zijn, zal de maatregel verlengd worden. De politie zal gedurende deze periode ook meer snelheidscontroles uitvoeren.