Geboorteboomgaard

Ook het gemeentebestuur is begaan met de toekomst en wenst bij te dragen tot de ontwikkeling van nieuw leven. Vanaf 2006 startte de gemeente Ternat met een geboorteboomgaard. Je vindt deze ter hoogte van de Reukenstraat (terrein links onder brugje).

Telkens in het voorjaar worden er twaalf bomen geplant, één boom voor alle geboorten in één maand van het voorbije jaar. Aan elke boom worden de namen van de betrokken kinderen aangebracht. Ook is er een overzichtsbord aan de ingang met wat algemene informatie, de namen van de kinderen en de plaats waar de boom staat die aan hen werd toegewezen.

Indien ouders akkoord gaan dat de voornaam en de naam van het kind op een bord wordt vermeld, dan verzoeken wij hen de inschrijvingsstrook te bezorgen of te mailen naar de milieudienst.

Inventarisatie geboorteboomgaard 

We willen de biodiversiteit in de geboorteboomgaard verhogen. In hoogstamboomgaarden komen veel insecten voor. Variatie in soorten en structuur van bomen en planten is belangrijk voor insecten omwille van de verschillende microklimaten die hierdoor gecreëerd worden. Boomgaarden met veel variatie in boomsoorten en variëteiten zijn aantrekkelijker voor insecten omdat er dan gedurende een langere periode nectar beschikbaar is.

Ondertussen werden al 945 bloeiende bomen en 8 400 bio-bloembollen aangeplant om de biodiversiteit in de geboorteboomgaard te vergroten.

Lees meer over de inventarisatie en deze inventarisgegevens (PDF). 

GOEDGEPLUKT

Goedgeplukt brengt eigenaars van hoogstamboomgaarden in contact met mensen die op zoek zijn naar plukvers fruit van eigen bodem. En die daarvoor bewust de boom in willen. Niet alleen omdat dat een fijne activiteit is voor het hele gezin, maar ook omdat ze daarmee ons waardevolle landschap helpen beschermen en bewaren.

Sluiten

Vacature: medewerker onthaal en kassa Sportcentrum Puls