Zelf evenementen en activiteiten organiseren

Een (muziek)festival, loopwedstrijd, rommelmarkt, buurt- of straatfeest, jaarmarkt, kermis… kortom, alle gebeurtenissen die plaatsvinden op openbaar domein of privéterrein én publiek toegankelijk zijn dienen verplicht aangemeld te worden via het nieuwe evenementenloket dat binnenkort zal opgestart worden. Deze gebruiksvriendelijke online tool biedt een handige checklist en maakt de opvolging door de administratieve diensten een stuk efficiënter.

Organisatoren hebben er alle baat bij hun evenement zo snel mogelijk aan te melden. Het lokaal bestuur controleert of er tegelijkertijd andere activiteiten of wegenwerken in de buurt zijn, kan de nodige vergunningen geven zoals geluidsafwijking, mobiliteitshinder, inname openbaar domein, plaatsen container of parkeerverbod... 

Het loket is 'dynamisch': organisatoren zien enkel de vragen die relevant zijn voor hun activiteit en kunnen het digitaal dossier op elk tijdstip verder aanvullen.
Bij grotere evenementen wordt, door bijkomende vragen, meteen ook het veiligheidsdossier opgemaakt. Organisatoren kunnen, bij verdere vragen of opmerkingen, gebruikmaken van de handige berichtenfunctie.

Procedure

Download het volledige veiligheidsdossier (in bijlage) voor de organisatie van je evenement. Dit dossier moet minstens twee maanden vóór de activiteit ingediend worden.

Bekijk eveneens de diverse aanvragen in de bijlagen, vul diegene(n) in die voor je activiteit van toepassing zijn en voeg ze bij je aanvraag, o.a. ophangen publiciteit op gemeentelijke frames / borden, ophangen of plaatsen van bewegwijzering langs de openbare weg, het verspreiden van flyers op de openbare weg, toestemming voor het inzetten van vrijwilligers, afvalcontainer: verenigingen kunnen een afvalcontainer reserveren voor afval van eetfestijnen in een lokale feest- of parochiezaal, muziekactiviteit, straat- of buurtfeest, occasionele verkopen met niet-commercieel karakter, tijdelijke politiemaatregel (inname openbare weg)...

Wens je je activiteit in te voeren in de UiT-kalender Ternat?

Om activiteiten in te voeren heb je een gratis UiTiD nodig. Dit is je persoonlijke account waarmee je kan aanmelden op UiTdatabank. Lees meer info / hanteer de handleiding via deze pagina.

Aanplakzuilen

Je kan affiches ophangen op de aanplakzuilen in de gemeente. Lees meer op ternat.be/waarbevindenzichdeaanplakzuileninternat

Ondersteuningsreglement

Het lokaal bestuur van Ternat zet in op een bruisend vrijetijdsleven. Benieuwd op welke manier we jouw initiatief of vereniging mee kunnen ondersteunen? Lees meer op ternat.be/ondersteuningsreglement.

Communicatie

Plaats je evenement in de UIT-databank. Ingevoerde activiteiten (selectie) worden automatisch opgenomen in de agenda van het informatieblad 'Blad van Ternat'.

Om activiteiten in te voeren heb je een UiT-iD nodig. Dit is je persoonlijke account waarmee je je kan aanmelden via www.uitdatabank.be.

Download hier de handleiding

Regelgeving

  • Aanvraag hulppost Rode Kruis
  • Unisono is het uniek platform dat Sabam, PlayRight en SIMIM samen oprichten. Daarmee regel je via één licentie het gebruik van muziek, theaterwerken, audiovisuele werken… snel en eenvoudig, op één centrale plaats en met één betaling.
  • OVAM-wetgeving gebruik cateringmaterialen: het bij wet verboden voor alle publieke evenementen om drank te serveren in éénmalige drankverpakkingen zoals wegwerpbekers, blikken of petflesjes.