Situering

De gemeente Ternat, de samenvoeging van de deelgemeenten Ternat, Sint-Katherina-Lombeek en Wambeek (fusie in 1977), ligt in het westen van het arrondissement Halle-Vilvoorde. De totale oppervlakte bedraagt 2447 hectare waarop 15.384 (15.08.2016) inwoners gehuisvest zijn.

Onder het gezag van de heren van Kruikenburg waren Wambeek, Sint-Katherina-Lombeek en Ternat ononderbroken met elkaar verbonden: zij vormden de kern van een ontzaglijk domein. Deze unie werd slechts in 1795, door de inlijving van België bij Frankrijk, doorbroken.

Door de gemeente lopen enkele belangrijke verkeersaders: de spoorlijn tussen Brussel en Denderleeuw, de lijn tussen Brussel en Gent, de provinciale steenweg Asse-Edingen en de E 40 (afrit 20).

Ternat beschikt over twee belangrijke centra met regionale uitstraling, nl. het sportcentrum (met zwembad) en het cultuurcentrum 'De Ploter' dat erkend is door de Vlaamse Gemeenschap.

De deelgemeente Wambeek heeft een sterk uitgesproken landelijk karakter, terwijl Ternat en Sint-Katherina-Lombeek meer verstedelijkt zijn. Het centrum van Ternat heeft een belangrijke rol op handelsvlak met zijn wekelijkse markt op donderdag en de vele middenstandszaken.

Daarenboven bevinden zich in Ternat 3 belangrijke industriezones: een eerste langs de Essenestraat, een tweede langsheen de Assesteenweg en de derde, tevens de grootste industriezone, tussen de E 40 en het grondgebied Asse.