Sportinfrastructuur

FARYS helpt steden en gemeenten bij het beheer van zwembaden en sportinfrastructuur. Het sportcentrum van Ternat - in beheer van FARYS - biedt een ruime waaier aan sportaccommodaties met o.a. een zwembad, sporthal, gevechtsportzaal, danszaal en vergaderzaal. Ook de buitensportterreinen (beachvolleybal, tennis-, voetbal- en petanque terreinen) zijn in hun beheer.

FARYS/ TMVW - Stropstraat 1, 9000 Gent (BTW BE 0200 068 636).

Sportinfrastructuur in Ternat

Lokaal bestuur Ternat beschikt over verschillende sportpleinen. 
De tarieflijst van de sportinfrastructuur vind je in bijlage.

SPORTCENTRUM

Lees het reglement inwendige orde.

ZWEMBAD

Lees alles over het zwembad in Ternat op ternat.be/zwembadternat.

KANTINE SITE SPORT & JEUGD

Het voetbalterrein en de kantine is gelegen achter het sport- en jeugdcentrum. De kantine staat ter beschikking van het verenigingsleven voor o.a. vergaderingen etentjes, dans, muziekrecepties…

Verenigingen die de kantine willen gebruiken moeten rekening te houden / kennis genomen hebben van het huishoudelijk reglement, de huurtarieven en huurmodaliteiten (zie onderaan deze pagina).

VOETBAL

Aan het sportcomplex liggen 2 voetbalterreinen. Deze kunnen op basis van beschikbaarheid gebruikt worden.

TENNIS

De 2 tennisterreinen liggen in een groene en erg rustige omgeving.

BEACH

De 2 zanderige beachterreinen aan het sportcentrum bieden de mogelijkheid om te beachvolleyballen, -tennissen en/of te -badmintonnen! Je hebt de mogelijkheid om beachpaletten te gebruiken aan het onthaal van de site sport en jeugd.

PETANQUE

Er liggen 6 petanqueterreinen aan het sportcomplex Ternat. De terreinen zijn vrij en gratis te betreden. Zorg zelf voor je eigen petanqueballen, een tegenspeler en het spel kan beginnen!

CALISTHENICS

In een eerste fase werd een Ipitupbank aan het sportcentrum Puls geplaatst. Deze beweegbank nodigt iedereen uit om te bewegen via meervoudige fitnessfuncties.

Nu is de zone uitgebreid met calisthenics-toestellen. Met behulp van barren en stangen train je kracht en conditie met je eigen gewicht. Deze ‘urban sport’ spreekt vooral jongeren aan, maar is geschikt voor iedereen op elke niveau. Je kan het je immers zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt.

In de toekomst volgen er nog kwalitatieve cardiotoestellen, zoals een toegankelijke arm- en citybike en zal de zone rond de toestellen vergroend worden zodat het er nog aantrekkelijker en aangenamer wordt om te sporten.

FINSE LOOPPISTE

Rond het voetbalveld aan de achterzijde van het zwembad bevindt zich de Finse looppiste. Deze bestaat uit een laag boomschors die zorgt voor een verminderde belasting van de kniegewrichten tijdens het joggen. De lengte van de Finse piste bedraagt 362 meter. 11 ronden zijn dus goed voor 4 km!

SKATEPARK

De gemeente telt heel wat skaters en BMX‘ers die over een eigen plek beschikken om zich te kunnen uitleven. Aan jeugdcentrum PULS werd een gloednieuw betonnen skatepark gebouwd.

SPORTHAL HORIZON

Locatie: Bodegemstraat (rechtover bouwmaterialen De Marie).

Sportmogelijkheden: volleybal, basketbal, gymnastiek, badminton en tennis.

Openingsuren: Farys gebruikt op weekdagen de sportzaal van 16u-22u, op zaterdag van 8u-22u en zondag van 8u-17u. Lees het reglement inwendige orde onderaan deze pagina.

Behoefteonderzoek naar sporten en bewegen in Ternat

Lokaal bestuur Ternat en sportregio Pajottenland maken samen werk van een lokaal en bovenlokaal sportinfrastructuurplan. Via een behoefteonderzoek, dat liep tot einde november 2022, polsten we naar de sport- en beweegwensen en -kansen in Ternat.
Hierdoor kregen we meer inzicht over de noden die er zijn om het sporten en bewegen in onze gemeente en de regio te verbeteren.

We ontvingen 370 antwoorden. De helft van de deelnemers is tussen de 26 en 54 jaar. Ternat is een sportieve gemeente. We doen veel aan sport, liefst individueel en buiten.
93,5% van de personen die de enquête hebben ingevuld, doet aan sport. 75% sport meer dan 3u per week. Onze favoriete sporten zijn:

  1. Fietsen (43,21%)
  2. Wandelen (39,13%)
  3. Zwemmen (33,15 %)
  4. Lopen (30,43%)
  5. Raketsporten (24,46%)
  6. Fitness/strongbox/… (20,38%)
  7. Balsporten (20,11%)
  8. Dans (8,7%)

Uit de antwoorden leren we dat er heel wat keuze is aan sporten in Ternat en dat het op een kwalitatief niveau is. Uiteraard zijn er verbeterpunten waar we de komende maanden werk van maken.

We staan niet alleen om dit plan uit te schrijven en vorm te geven. Netwerk Lokaal Sportbeleid begeleidt ons professioneel in dit traject. Zij analyseren, samen met ons, de antwoorden en ondersteunen ons in het ontwikkelen van het lokaal en bovenlokaal sportinfrastructuurplan. In oktober 2023 stellen we het plan voor.