Sterilisatieproject bij zwerfkatten

Het zwerfkattenprobleem groeit elk jaar. De enige manier om dit te stoppen, is door deze dieren te castreren en te steriliseren. Dankzij het zwerfkattenproject van onze gemeente, kunnen zwerfkatten gratis gesteriliseerd worden.

De overlast van zwerfkatten zoals sproeien, vechten, vuilzakken openscheuren, ongewenste kittens... wordt via het zwerfkattenproject aangepakt met zichtbaar resultaat. Hiermee wordt ook veel onnodig dierenleed voorkomen. Zwerfkatten en zeker ook de kittens hebben immers een triest leven: honger, ziektes, pijn en vaak een ellendige dood.

Belangrijk!
- neem zo snel mogelijk contact op met onthaal@ternat.be – 02 451 45 45. Hoe sneller gesteriliseerd, hoe beter. Kattinnen kunnen al vanaf vijf maand zwanger worden (soms zelfs vroeger).
- meld ook meteen de kittens, zij kunnen tot vijf weken nog naar een opvang om geadopteerd te worden, daarna is dit niet meer mogelijk. Ze zijn dan te verwilderd om nog als huiskat te leven.
- meld eveneens zwangere poezen.

Voor wie?
Inwoners van de gemeente Ternat kunnen zwerfkatten die zich op het grondgebied bevinden ONLINE melden (zie hieronder).

Afhandeling
De vrijwilligers van vzw MEOW komen voor dit project vangbakken plaatsen en brengen de dieren naar de dierenarts. Na de behandeling worden de zwerfkatten teruggeplaatst op de plaats waar ze gevangen zijn. Bij kittens wordt door de vrijwilligers met een erkende opvang contact genomen. Dieren worden niet ingeslapen tenzij dit medisch noodzakelijk is.
(Zwerf)katten die gevoederd worden, worden NIET gecastreerd en/of gesteriliseerd op kosten van de gemeente omdat die kat toebehoort aan degene die hem voedert.

Castratie en sterilisatie verplicht
- sinds 1 april 2018 moeten kittens gesteriliseerd of gecastreerd worden voor ze 5 maanden oud zijn.
- katten geboren tussen 31 augustus 2014 en 1 april 2018 zullen ten laatste op 1 januari 2020 gesteriliseerd moeten zijn.
- elke kat moet worden gecastreerd of gesteriliseerd vóór ze verkocht of weggegeven wordt.
- uitzonderingen op de castratieverplichting zijn ?katten die naar een erkende fokker (met HK-nummer) gaan of katten die voor het buitenland bestemd zijn.

Op huisdierinfo.be vind je meer informatie over de castratie en sterilisatie van katten.


Heb je zelf een ongecastreerde kater of ongesteriliseerde kattin?

Maak dan nu een afspraak bij de dierenarts.

Identificatie en registratie verplicht
- sinds 1 november 2017 moeten de volgende katten geïdentificeerd zijn (met chip) en worden geregistreerd in de centrale databank CatID:
. alle katten jonger dan 12 weken
. alle katten voor ze weggegeven of verkocht worden
. alle katten uit het buitenland, als ze langer dan 6 maanden in België gaan verblijven.

- als je kat al is geregistreerd in een andere databank, moet je ze niet opnieuw in CatID registreren.

- de identifciatie en registratie gebeurt door de dierenarts. Ook wijzigingen in de gegevens (bijv. een adreswijziging) worden door de dierenarts doorgegeven.

Melden van overtredingen
Wordt er een kat verkocht of weggegeven die niet gesteriliseerd/gecastreerd is of die niet geïdentificeerd is (met chip)? Dan kan men dat melden. Als er een overtreding wordt vastgesteld, kan een proces-verbaal worden gemaakt met een administratieve boete tot gevolg.