Sterilisatieproject bij zwerfkatten

Het zwerfkattenprobleem groeit elk jaar. De enige manier om dit te stoppen, is door deze dieren te castreren en te steriliseren. Dankzij het zwerfkattenproject van onze gemeente, kunnen zwerfkatten gratis steriel worden gemaakt.

De overlast van zwerfkatten zoals sproeien, vechten, vuilzakken openscheuren, ongewenste kittens,... wordt via het zwerfkattenproject aangepakt met zichtbaar resultaat. Hiermee wordt ook veel onnodig dierenleed voorkomen. Zwerfkatten en zeker ook de kittens hebben immers een triest leven: honger, ziektes, pijn en vaak een ellendige dood.

Belangrijk:

  • Neem altijd zo snel mogelijk contact op met de milieudienst. Hoe sneller steriel, hoe beter. Kattinnen kunnen al vanaf vijf maand zwanger worden (soms zelfs vroeger).
  • Meld ook direct de kittens want tot vijf weken kunnen ze nog naar een opvang om geadopteerd te worden, daarna niet meer. Ze zijn dan te verwilderd om nog als huiskat te leven.
  • Meld eveneens zwangere poezen.

Heb je zelf een ongecastreerde kater of ongesteriliseerde kattin? Op 1 april 2018 werd de sterilisatieplicht uitgebreid. Vanaf die datum moet elke kat, voor de leeftijd van 5 maand oud en/of voor verkoop of adoptie gesteriliseerd/gecastreerd worden. Katten geboren tussen 31 augustus 2014 en 1 april 2018 zullen ten laatste op 1 januari 2020 gesteriliseerd moeten zijn ook als ze niet verkocht of weggegeven worden.

Maak dan nu nog een afspraak bij de dierenarts. Een kattin hoeft immers geen nestje gehad te hebben en een kater mist niks.

Voor wie

Inwoners van de gemeente Ternat kunnen zwerfkatten melden die zich op het grondgebied bevinden.

Afhandeling

De vrijwilligsters van vzw MEOW voor dit project komen de vangbakken plaatsen en brengen de dieren naar de dierenarts. Na de behandeling worden de zwerfkatten teruggeplaatst op de plaats waar ze gevangen zijn. Bij kittens wordt door de vrijwilligsters met een erkende opvang contact genomen. Dieren worden niet ingeslapen tenzij dit medisch noodzakelijk is.