Woningkwaliteit

De woningkwaliteitsnormen

De wet zegt dat iedereen recht heeft op menswaardig wonen. Elke woning in Vlaanderen moet daarom voldoen aan een aantal minimumnormen op het vlak van woningkwaliteit:

  • veiligheid
  • gezondheid
  • basiscomfort.

Verder moet de woning ook, zowel qua oppervlakte als qua plafondhoogte, ruim genoeg zijn. De woningkwaliteitsnormen liggen vast in de Vlaamse Codex Wonen. Alles wat je moet weten over de minimale woningkwaliteitsnormen lees je in een handige brochure onderaan deze pagina. 

Hoe staat het met de kwaliteit van jouw woning?

Gebruik de woningkwaliteitswijzer om na te gaan hoe het staat met de kwaliteit van jouw woning en hoe je die nog verder kunt verbeteren.

Verplichtingen

Rookmelders 

Alle Vlaamse woningen moeten voorzien zijn van voldoende rookmelders. Elke verdieping moet minstens één rookmelder hebben. Voor een woning zonder rookmelders, dit telt als één gebrek van categorie II, kan geen conformiteitsattest afgeleverd worden.

Dakisolatie 

Op 1 januari 2015 is de dakisolatienorm in werking getreden. De norm bepaalt dat alle zelfstandige woningen in Vlaanderen over de nodige dakisolatie moeten beschikken, of het nu gaat om een eengezinswoning, een appartement of een studio. Voor kamers en daken kleiner dan 2m² geldt deze verplichting niet.

Dubbele beglazing 

De dubbelglasnorm maakt dubbele beglazing verplicht voor alle woningen in Vlaanderen, zowel zelfstandige woningen als kamers. Vanaf 1 januari 2021 zal er wel rekening worden gehouden met de energiescore van de woning, vermeld op het EPC.

Premies

Voldoet je woning niet aan de woningkwaliteitsnormen en doe je aanpassingen? Dan kom je mogelijks in aanmerking voor een premie!

Meer info en vragen

wonen@ternat.be