Tijdelijk een horecazaak - pop up

Heb jij een uniek concept voor ogen en een speciale locatie die voor jou geschikt lijkt voor tijdelijke horeca uitbating?

Visie

We zijn trots op de drive, ondernemerschap en creativiteit die onze gemeente doet bloeien.

We willen er wel over waken dat tijdelijke initiatieven zich aan dezelfde spelregels houden als de vaste spelers. Goede afspraken maken goede vrienden, dus stelden we in overleg met zowel de vaste als de tijdelijke horeca een gentlemen’s agreement (charter) op.

Elke tijdelijke horecazaak wordt geacht om zich aan de gemeentelijke horeca afspraken te houden.

Jouw tijdelijke uitbating

Eerst wordt de functie van de locatie gecheckt. Dan pas kan je werkelijk vooruit kijken.

  1. Indien je intrekt een pand met horecafunctie, volg je verder de regelgeving die voor iedere horeca zaak van toepassing is.
  2. Indien je locatie geen bestaande horecafunctie heeft, wordt nagegaan of er een wettelijke afwijking mogelijk is voor tijdelijke uitbating.

De gemeente heeft een charter opgemaakt samen met de horeca, die van toepassing is voor tijdelijke horecazaken.

  • Jouw project dient aan deze voorwaarden te voldoen. Lees hier het charter na.
  • Volg deze praktische stappen:
    1. Dien jouw project in door een exploitatie- en omgevingsvergunning met korte omschrijving van het concept, doelgroep, periode, locatie, openingsdagen/uren, plan van de locatie, commerciële capaciteit.
    2. Jouw project wordt, inclusief de adviezen, voorgelegd ter goedkeuring aan het college van burgemeester en schepenen.
  • Tijdens de opening van de uitbating waak je als ondernemer op de gemaakte afspraken en stuur je bij waar nodig. Vanuit externe instanties kan bij hinder gevraagd worden naar nieuwe afspraken.
  • De regelgeving is van toepassing voor zowel de tijdelijke als vaste horeca ondernemingen:
    • Schrijf je onderneming én vestiging van de tijdelijke uitbating in met de juiste activiteiten in de Kruispuntbank van Ondernemingen.
    • Jouw exploitatievergunning en omgevingsvergunning vraag je aan
    • Zorg ook dat je in orde bent met de overig wettelijke bepalingen voor het uitbaten van een horecazaak, zoals FAVV, Unisono, verzekeringen...

Tip

Neem zeker eens de startersbrochure van Horeca Vlaanderen door.

Let op

Alle tijdelijke horeca initiatieven moeten ten laatste 4 maand voor hun opening hun aanvraag bij de gemeente indienen en krijgen pas toestemming, ook om te communiceren, na groen licht van het college van burgemeester en schepenen (CBS)

Het college verwacht dat elke uitbating conform de algemene regelgeving wordt uitgebaat. Een aantal zaken verlopen via interne en externe gemeentediensten (zoals exploitatievergunning, omgevingsvergunning, akkoord van politie en brandweer). Daarnaast moet de ondernemer zijn vestiging correct registreren in de Kruispuntbank voor Ondernemingen en zich houden aan de algemene horecaregelgeving.

Met deze gentlement’s agreement verzoenen we de belangen van alle horecaondernemers in onze gemeente. Bovendien bewaken we de kwaliteit van alle initiatieven en stroomlijnen we de afspraken met de gemeente.