Rattenbestrijding

Heb je een rattenprobleem op privédomein? 

Ratten kunnen heel wat schade veroorzaken aan houtwerk, elektrische leidingen, pvc-buizen, funderingen of voeding. 

Composteren zonder ratten

De compostbak, waar mijn tuinafval en keukenrestjes worden omgetoverd tot een verkwikkende cocktail voor onze (moes)tuinbodem. Maar wat is dat geritsel? Wie graaft die gangen in mijn mooie hoop? En wie poept hier alles onder …? Ratten!

Ze zijn snel, ze zijn slim en ze lijken soms de taak van compostmeester op zich te nemen.

Waarom ratten vermijden?

Hoewel ratten je compost bijna dagelijks zullen keren bij op zoek naar nieuw lekkers, weegt dit voordeel niet op tegen de nadelen.

Ratten kunnen ziekten verspreiden en zijn daarom steeds een risico. Daarnaast voelen ratten die je onverwacht aantreft zich soms in het nauw gedreven en dan durven ze wel eens aanvallen. De aanval is de beste verdediging. En uiteraard zijn ratten niet zo erg bezig met hygiëne en gebruiken ze jouw compostplek vaak als buffet en toilet tegelijk. Niet echt wat ik graag tussen mijn plantjes uitstrooi.

Hoe komen ze in mijn compostplek?

Ratten zijn opportunisten en laten een gratis maaltijd niet aan hun spitse neus voorbijgaan. Vooral vlees- en zuivelproducten trekken hen aan en eenmaal ze het buffet ontdekt hebben, geraak je die ongenode gasten niet zomaar kwijt.

Composthopen zijn makkelijk toegankelijk maar ook gesloten compostbakken en zelfs -vaten weten deze pientere bandieten vaak te kraken. Vaak graven ze, zonder dat je het merkt, een ondergrondse gang tot in de bak om dan van binnenuit toe te slaan. Een beetje zoals ‘The Great Escape’, maar dan omgekeerd.

Hoe kan ik ratten voorkomen?

  • Nodig ze niet uit. Vermijd voedselresten die ratten aantrekken. Dit zijn alle dierlijke resten maar ook zuivelproducten, eieren en vetstoffen.
  • Barricadeer de toegang: sluit je bak of vat af met een deksel en leg een ‘kippengaas’ of klinkers met brede voeg als bodem. Voorkom openingen groter dan 2 centimeter want meer heeft een rat niet nodig om binnen te dringen.
  • Rol geen rode loper uit: houd de omgeving van je compostering netjes, dan zullen ratten minder schuilplaatsen vinden en je compostbak minder snel benaderen.
  • Onderhoud je bak of vat: ga regelmatig eens na of er schade is of er iets verschoven is dat de deur openzet voor ratten.

Wat als ik toch ratten heb?

Pas dan al zeker alle voorkomingstips toe. Vooral het ontoegankelijk maken van je compostbak of -vat is dan belangrijk.

Wil je ratten bestrijden, gebruik dan geen pesticiden want die komen makkelijk in het milieu (of zelfs je compost) terecht en zullen daar onschuldige slachtoffers maken. Vang ze in een rattenval zodat je ze ver weg weer kan uitzetten of gebruik goede klemmen die de ratten zonder onnodig lijden naar de grote composthoop in de hemel stuurt. Bij grote overlast raadpleeg je best de gemeente of een professionele bestrijdingsfirma.

Contacteer de gemeente

Heb je last van ratten in jouw huis of tuin, dan kan je bij de gemeente terecht voor rattenbestrijding. Neem hiervoor telefonisch contact via 02 451 45 45.

Er wordt een deskundige aangeduid die particuliere aanvragen individueel behandelt en het nodige rattenvergif gratis komt plaatsen. Hij zal je ter plaatse advies geven.

In Ternat worden eveneens periodieke bestrijdingsacties ondernomen. 

Ook de bewoners die hinder ondervinden ter hoogte van de Muggenbeek (Notestraat) dienen contact te nemen met het gemeentebestuur.

Ratten langs een waterloop

  • Nestelen ratten zich in de oevers van een waterloop? Dan is de waterbeheerder verantwoordelijk voor de bestrijding ervan.
  • Zag je muskusratten? Of bruine ratten met holen/nesten in de oevers van waterlopen van tweede categorie? Meld onderstaande info via het infopunt water:
    • Welk soort rat zag je? Hoeveel?
    • Welke preventieve maatregelen nam je zelf al?
    • Welke schade ondervind je nog?
    • Voeg enkele foto’s toe van de holen/nesten in de oever(s) van de waterloop.

Meer info

Diervriendelijk beheer van ratten en muizen | Vlaanderen.be

Ratten bestrijden | Provincie Vlaams-Brabant (vlaamsbrabant.be)

Sluiten

vacature: clustermanager samenleven