Samenlevingsdienst

Ben je tussen de 18 en 25 jaar? Weet je nog niet precies wat je wil voor de toekomst? Heb je even tijd nodig om voor jezelf een richting te zoeken? Wil je je ondertussen inzetten voor anderen?

Dan is Samenlevingsdienst iets voor jou. Het geeft je de kans om dat uit te zoeken terwijl je je steentje bijdraagt aan de samenleving. Je doet ervaring op én krijgt bijscholing. Ondertussen ontmoet je andere jongeren met uiteenlopende achtergronden. In ruil voor jouw inzet krijg je een pak ervaring, een forfaitaire kostenvergoeding, een verzekering, goede begeleiding én een officieel certificaat waarbij ‘je diensten voor de samenleving’ erkend en gewaardeerd worden.

Een Samenlevingsdienst, wat is dat?

De Samenlevingsdienst geeft je de kans je gedurende zes maanden voltijds te engageren voor een maatschappelijk project in een sector naar keuze. Daarnaast krijg je boeiende vormingen in groep (EHBO-certificaat van het Rode Kruis, ecologisch consumeren, sociale vaardigheden, interculturaliteit en vele andere) en neem je deel aan groepsprojecten met andere jongeren.

Samenlevingsdienst is er voor alle jongeren tussen 18 en 25 jaar ongeacht je opleidingsniveau of je ervaring.

Je kan bijvoorbeeld evenementen organiseren in een cultureel centrum, kleinschalige landbouw ontdekken, activiteiten leiden in een opvangcentrum voor asielzoekers, in een rusthuis of in een educatieve boerderij. Het is een geweldige kans om ervaring op te doen, mensen te ontmoeten, bij te leren, je blik te openen, jezelf te vormen én je toekomst richting te geven!

Je krijgt hiervoor een forfaitaire kostenvergoeding (rond de 10 euro per dag), Samenlevingsdienst zorgt ervoor dat je verzekerd bent én dat je zowel tijdens als erna goed begeleid wordt.

Getuigenis

Op 6 maanden tijd vond ik datgene waarvan ik niet wist dat ik het zocht: tijd, mezelf, vriendschap en verbondenheid. Voor het eerst voelde ik me nuttig, relevant voor de maatschappij. Ik heb voortaan een plan en ik raad elke jongere die daar ook naar op zoek is aan om een Samenlevingsdienst te overwegen. Voor de maatschappij en vooral voor jezelf. (Margot)

Video: Wat is een Samenlevingsdienst?

Deze video geeft meer uitleg over de Samenlevingsdienst: voor zij die hun tijd nuttig willen spenderen of hun professionele mogelijkheden willen verkennen.

Je wil ervoor gaan?

Schrijf je dan in voor een wekelijkse online infosessie via infosessie.samenlevingsdienst.be of via een telefoontje op 0486 937 058.

Meer weten?

Check www.samenlevingsdienst.be of Facebook, YouTube, Instagram, Linkedin

Lokaal bestuur Ternat zet haar schouders onder het Platform voor de Samenlevingsdienst en biedt ondersteuning om het project te promoten bij jongeren en organisaties binnen de gemeente.