Starten met je eigen zaak

Ben je ondernemer of heb je startersplannen? Waar kan je terecht?

Het Agentschap Innoveren & Ondernemen is een aanspreekpunt van de Vlaamse overheid voor ondernemers. Jij als ondernemer, kan er terecht voor vragen over subsidies of regelgeving.
- je bent als ondernemer op zoek naar steun bij de Vlaamse overheid?
- je wil meer weten over formaliteiten en vergunningen?
- je zoekt een vestigingsplaats of uitbreidingsmogelijkheden?
- je zoekt financiering voor het starten van uw onderneming of voor een nieuw project?
- je wil innoveren met de hulp van de overheid?
- je wil investeren in milieu- of energievriendelijke technologie?
- je zoekt begeleiding bij een dossier?Wij helpen je graag met advies en informatie op weg naar het realiseren van jouw plannen. Bij het opstarten van een handelszaak dien je sowieso een aantal stappen te nemen.

Via het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen vind je alle informatie die nodig is om een zaak te starten. Informatie over ondernemerschap en handelspraktijken vindt je ook op Portaal van de federale overheid.

Een verplichte stap voor startende ondernemers is onder meer het consulteren van een
Ondernemingsloket. Daar kan je onder meer terecht voor uw inschrijving in de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO) en voor de aanvraag van jouw ondernemingsnummer. Voor jouw registratie in KBO betaal je een bepaald bedrag. Vul jouw gegevens in KBO zoveel mogelijk in, op die manier vermijdt je extra kosten bij iedere aanvulling of wijziging die je achteraf moet doorvoeren.

Wens je een ruimere begeleiding in de opstartfase? De accountmanagers van Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen staan je graag bij bij de opstart en de verdere ontwikkeling van jouw plannen. Op hun website vindt je ook tal van brochures en informatie met betrekking tot overheidsmaatregelen voor ondernemers. Via de Subsidiedatabank kan je eenvoudig opzoeken welke steunmaatregelen voor jouw bedrijf eventueel van toepassing zijn.

Ook Syntra Vlaanderen organiseert een aanbod voor de begeleiding van zelfstandige ondernemers met daarnaast ook opleiding en vorming. Meer informatie kan je vinden op de website van Syntra Vlaanderen. Zelfstandigen en KMO's kunnen voor opleiding, kennis en advies ook elektronisch subsidies aanvragen via de KMO portefeuille.

Wens je een horecazaak te starten, dan is de brochure van Horeca Vlaanderen een zeer nuttige bron van informatie.