LGBTQIA+

Voor sommige mensen zijn verschillen in seksuele oriëntatie taboe. Deze taboes ontaarden soms in homofobie, wat staat voor alle vormen van discriminatie, uitsluiting, afwijzing, haat of geweld tegen mensen met een holebi-geaardheid. Tegenwoordig spreekt men ook van transfobie bij discriminatie of geweld dat gericht is op transgenders. Transgender personen voelen zich niet, of niet helemaal, thuis in de gender- en geslachtsrol die past bij het geslacht en de gender die hen bij de geboorte werden toegewezen.

Jaarlijks worden op 17 mei, de internationale dag tegen homofobie en transfobie, campagnes gevoerd. Deze dag is ook wel bekend onder de Engelse afkorting IDAHOT (International Day Against Homophobia and Transphobia).
Op verschillende plaatsen in de wereld en in België wordt de regenboogvlag gehesen, hét symbool voor de LGBTQIA+-gemeenschap (lesbian, gay, bisexual, transgender, queer/questioning, intersex, asexual...).
Ook in Ternat wordt actie gevoerd! We hangen de regenboogvlag ter hoogte van het gemeentehuis en willen het grote publiek informeren en sensibiliseren over diversiteit. Er is geen plaats voor discriminatie op basis van gender en geaardheid.
Hou alvast rond deze periode onze startpagina in het oog.

Transgenders kunnen voortaan ook, zoals bepaald in de wet van 25/06/2017, zonder medische voorwaarden hun geslachtsregistratie en voornaam officieel laten aanpassen.
Lees hier meer over de regeling, wijziging voornaam en geslachtsregistratie.

Oproep: Ben je LGBTQIA+’er of draag je de community een warm hart toe? Heb je ideeën om van Ternat een meer inclusieve gemeenschap te maken? Dan horen we het graag, stuur een mail naar onze dienst.

Diverse organisaties bieden ondersteuning en begeleiding:

 • Unia - www.unia.beinfo@unia.be - 0800 12 800 of 02 212 30 00
  Als nationaal mensenrechteninstituut verdedigt Unia gelijkheid en strijden ze tegen discriminatie zoals o.a. seksuele geaardheid.
  Contactpunt
  (op afspraak): Werf 9, 9300 Aalst – aalst@unia.be
 • Çavaria - www.cavaria.be - info@cavaria.be - 09 223 69 29
  Komt op voor de rechten en het welzijn van homo’s, lesbiennes, bi’s, transgender en intersekse personen.
 • UniQue vzw - www.unique-rbh.be - hallo@unique-rbh.be - 016 60 12 63
  Vlaams-Brabants Regenbooghuis, seksuele oriëntatie en genderidentiteit.
 • Lumi - www.lumi.be - vragen@lumi.be – 0800 99 533 (gratis en anoniem)
  Vroegere Holebifoon, voor vragen over gender of seksuele voorkeur.