Melden van zwerfdieren of doodgereden dieren

Onder zwerf- of doodgereden dieren verstaan we vooral kleine (huis)dieren: katten, honden, kippen, hanen, konijnen...

Je contacteert hiervoor de onthaalbalie via 02 451 45 45.

Wat moet je doen als je een dier vindt?

Als je een zwerfdier, verloren of achtergelaten dier vindt, moet je dit binnen de 4 dagen toevertrouwen aan de gemeente waar je het dier hebt gevonden. De gemeente kan dit dier onderbrengen in een asiel, dierentuin of bij een particulier.

De eigenaar is verplicht om de kosten, zoals verzorgingskosten, te betalen. Als de hond of kat niet is gechipt en / of geregistreerd, dan zal het asiel dit eerst in orde brengen voor het dier mee te geven met de eigenaar. De eigenaar zal ook deze kosten betalen.

Probeer te vermijden dat het dier kan uitbreken. Zorg voor een stevige omheining of stal dat je geregeld controleert zeker na slecht weer met stevige wind. Honden en katten moeten gechipt en geregistreerd zijn. Zo worden ze sneller met hun baasje herenigd. Vergeet niet om bij verhuis of verandering van telefoon, de gegevens aan te passen.

Contacteer de asielen in de omliggende gemeenten waar het dier is verloren gelopen. Voor honden en katten verwittig je respectievelijk DogID en CatID zodat de status van je dier kan aangepast worden naar 'verloren'. Vergeet echter niet om dit te laten corrigeren als je je dier terug hebt gevonden.