Noodweer

Noodweer op komst? Wees voorbereid.

De herfst brengt prachtige kleuren, knusse avonden en een verkoelende bries met zich mee. Maar laten we eerlijk zijn, het brengt ook heel wat regen en potentieel overstromingsgevaar met zich mee. Waterschade en wateroverlast is geen pretje.

Gelukkig zijn er maatregelen die je kunt nemen om jezelf en je eigendom(men) te beschermen.

Vooraf

  • Het is aangeraden om een kleine voorraad zandzakken in huis te hebben.
  • Schaf een regenton aan, zo voorkom je dat de riool overstroomt.
  • Heb je een kelder? Controleer of de muren stevig zijn en geen scheuren vertonen
  • Controleer de afdichtingen rond de ramen, deuren en andere openingen in je huis.
  • Overweeg het plaatsen van drempels bij deuren die zich op een lager niveau bevinden. Zo kan het regenwater minder makkelijk naar binnen stromen.
  • Controleer of afvoerputten, (dak)goten en het dak in goede staat zijn en dat ze vrij zijn van verstoppingen (bladeren en ander vuil).
  • Bewaar waardevolle spullen op een hoger niveau van je huis zodat het risico beperkt is dat ze beschadigd raken bij eventuele overstromingen.
  • Maak losse voorwerpen vast of zet ze binnen (bv. dakpannen, tuinmeubelen …).
  • Breng je huisdieren in veiligheid.

Tijdens

  • Vermijd niet-essentiële verplaatsingen.
  • Vermijd parken, bossen, natuurgebieden en andere plaatsen met veel bomen.
  • Pas je rijgedrag aan: rij trager, vermijd inhalen, wees extra voorzichtig voor voetgangers.
  • Parkeer of schuil niet onder of in de nabijheid van bomen.

Nadien

  • Blijf voorzichtig! Ook na krachtige (ruk)winden en regenval kan het nog gevaarlijk zijn in parken, bossen, natuurgebieden en op andere plaatsen met veel bomen.
  • Heb je schade? Meld dit bij het Vlaams Rampenfonds.

Hulp nodig van de brandweer?

Stormschade en de brandweer nodig? Gebruik het e-loket www.1722.be. Heb je geen toegang tot internet? Bel dan 1722. Wees geduldig, de brandweerdiensten moeten veel meldingen verwerken.

Bij (levens)gevaar: bel altijd 112!

Bij noodgevallen verwittigt BE-Alert je persoonlijk!

Het BE-Alert systeem waarschuwt je in noodsituaties zoals stormen, overstromingen en grote branden.

Door je in te schrijven, ontvang je tijdig belangrijke informatie en instructies om jezelf en je omgeving te beschermen. Je ontvangt waarschuwingen via sms, telefoon of e-mail, afhankelijk van jouw voorkeuren. Door deel te nemen aan dit systeem draag je bij aan je eigen veiligheid en die van anderen in noodsituaties. En het is bovendien gratis.

Schrijf je vandaag nog in via www.be-alert.be.

Blijf op de hoogte

Volg het weerbericht via de website en/of de app van het KMI.

Volg de website en sociale media van het lokaal bestuur Ternat.

Op zoek naar bouwbedrijf na noodweer?

Om de slachtoffers van het noodweer te helpen die dringende werken moeten laten uitvoeren, stelt de Confederatie Bouw een lijst van bouwondernemingen ter beschikking die klaarstaan om te helpen.

Slachtofferhulp

Slachtoffers en hun naasten kunnen voor slachtofferhulp terecht bij het CAW of kunnen contact opnemen via 0800 13 500 of www.caw.be/chat. 

De dienst Slachtofferhulp van het CAW biedt emotionele steun, administratieve ondersteuning en juridische informatie voor mensen die getroffen zijn door een ramp. Ook getuigen die nood hebben aan ondersteuning kunnen er terecht.

Zandzakken

De brandweer levert enkel zandzakken aan bij acute en grote wateroverlast en indien ze daar de middelen toe heeft. Dit gebeurt echter nooit preventief en daarom is het aangeraden om zelf een kleine voorraad in huis te hebben, zeker als je in een risicogebied woont. Je kan deze kopen in grote doe-het-zelf-zaken, bouwhandels en legerstocks.

Nog beter is het om extra-absorberende zakken te kopen die gevuld zijn met polymeer-korrels in de plaats van zand. Deze zijn lichter, voorgevuld, beter stapelbaar en kunnen ongebruikt zeer lange tijd gestockeerd worden. Je kan deze zakken online aankopen of in gespecialiseerde zaken.

Lokaal bestuur Ternat verdeelt geen zandzakken.

Verzekering

Waterschade is gedekt in jouw brandverzekering. De brandverzekering dekt meerdere gevaren (stormschade, brand, explosie…) en onvoorziene schade door water aan woning en inboedel (indien je bij je brandverzekering ook in je inboedel verzekerd hebt).

Contacteer altijd eerst je verzekeringsmakelaar / brandverzekeraar!

Neem foto’s stuur deze met je aangifte mee naar je verzekeraar. Het is best ook facturen mee te sturen van de toestellen of de meubelen die beschadigd zijn. 

Vraag naar aanvullende dekkingen. De aanvullende dekkingen van een brandverzekering vergoeden niet de schade zelf, maar wel de andere kosten naar aanleiding van een schadegeval.

Voor meer informatie, neem je best contact op met je verzekeringskantoor- of makelaar.

Procedure voor de erkenning van een weerverschijnsel als ramp

Het Vlaams Rampenfonds onderzoekt de geregistreerde meldingen en toetst die af aan de financiële en wetenschappelijke erkenningscriteria. Zo wordt er ook advies gevraagd aan instellingen zoals het KMI, de VMM, het WL en de KSB afhankelijk van het weersverschijnsel. Als voldaan is aan de erkenningscriteria, legt het VRF een dossier voor eventuele erkenning voor aan de Vlaamse Regering.

De erkenning van een weersverschijnsel als ramp wordt vastgelegd in een erkenningsbesluit van de Vlaamse Regering. Dat erkenningsbesluit wordt gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en op de website van het VRF.

Lees meer: ternat.be/procedure-voor-de-erkenning-van-een-weersverschijnsel-als-ramp 

Schade melden bij het Vlaams rampenfonds

Als je schade hebt geleden door een uitzonderlijk weersverschijnsel, dan kan je dat uiterlijk tot 60 dagen na het schadelijk weersverschijnsel melden bij het Vlaams Rampenfonds. Dat is niet hetzelfde als een aanvraag tot schadevergoeding indienen. Dat kan pas als het Vlaams Rampenfonds de ramp erkent.

Lees meer: www.vlaanderen.be/schadevergoeding-vlaams-rampenfonds-aanvragen/schade-melden-bij-het-vlaams-rampenfonds