Bij, wesp en hoornaar

De bij

De bij is een beschermde diersoort, is bruin van kleur met zwart en is licht behaard. Bij het uitzwermen vormen ze meestal een grote tros die dan door een imker meegenomen kan worden. Een bij kan meestal slechts één maal steken en doet dit slechts uit verdediging. 

Verdelging

Bijen worden nooit verdelgd. 

Contacteer volgende lokale imkers als je een bijenzwerm ziet:

  • Siebert Vierendeels - 0473 660 449
  • Charlie Eylenbosch - 0488 98 59 40

OF www.imkerspajottenland.be / wespennest.vlaanderen

De wesp

De wesp is felgeel met zwarte ringen op het achterlijf en is nauwelijks behaard. Hun nest ziet er uit als een papieren bal die slechts één seizoen in gebruik is. Wespen bevinden zich meestal in de nabijheid van het nest, fruitbomen, etenswaren, vuilnisbakken... Ze zijn agressiever dan bijen en kunnen spontaan steken (tot 10 maal).

Verdelging

Wespen zijn niet ongevaarlijk! Bij enige twijfel i.v.m. de veiligheid is het steeds het beste om een professionele wespenverdelger in te schakelen die over gespecialiseerd materiaal beschikt. De brandweer doet geen wespenverdelging meer.

  • Heb je geen hinder? Dan wordt verdelging ontraden.
  • Heb je wel hinder? Via Wespennest.Vlaanderen zoek je op gemeente en maak je een afspraak met een professionele wespenverdelger uit je buurt. Zij komen ter plaatse om het nest te verwijderen.

Verkeer je in acuut levensgevaar door wespen? Bel dan meteen 112.

De Europese hoornaar

Een misverstand dat regelmatig voorkomt is de verwarring tussen de Aziatische met de Europese hoornaar. Deze ziet er uit als een enorme wesp, is vooral roodbruin van kleur, maar heeft meerdere gele banden op het achterlijf. Ook de pootjes zijn volledig in de roodbruine kleur.

De Europese hoornaar is nuttig voor de biodiversiteit en is niet gevaarlijk voor de mensen.

Verdelging

De brandweer doet geen verdelging van Europese Hoornaars meer.

Heb je geen hinder? Dan wordt verdelging ontraden.
Heb je wel hinder? Via Wespennest.Vlaanderen zoek je op gemeente en maak je een afspraak met een professionele wespenverdelger uit je buurt. Zij komen ter plaatse om het nest te verwijderen.

De Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar is een invasieve soort die oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt en zich de afgelopen jaren in verschillende delen van Europa heeft verspreid.

Een Aziatische hoornaar is ongeveer 3,5 cm groot. Zij is vooral zwart van kleur, maar heeft enkele opvallende kenmerken: de kop heeft opvallend oranje plekken. Ook op het achterlijf heeft zij een oranje band, en de poten zijn half zwart, half geel van kleur.

Het (lichtbruine) nest van een Aziatische hoornaar kan een bol ter grootte van een meloen (en groter) zijn. Deze zijn groter dan gewone wespen. Ze zijn weinig gevaarlijk voor de mens maar vormen een bedreiging voor het bijenbestand, ze kunnen soms hele bijenkorven leegroven.

Als het warmer wordt dan 15°C, worden Aziatische hoornaarkoninginnen wakker en zoeken ze een plek om een nest te maken. Ze kiezen vaak beschutte plekken die door mensen zijn gemaakt, zoals schuurtjes, afdakken of luifels... Ook in struiken kan een koningin een nieuw nest maken. De voorjaarsnesten bevinden zich meestal dicht bij de grond.

Je kan de koninginnen vangen met lokvallen. Meer informatie: www.ternat.be/aziatischehoornaar 

In de late herfst, meestal tegen het einde van oktober tot begin november, verlaten de bevruchte koninginnen van de Aziatische hoornaar het nest om te overwinteren. Ze zoeken beschutte plaatsen op, zoals boomholtes, schuurtjes of andere beschermde locaties, waar ze gedurende de winter inactief blijven. Normaal is het nest dan niet meer actief. De vogeltjes komen er de larven uiteten. Diegene die nu nog een beetje actief zijn, zijn de darren en deze hebben geen angel. Een verdelging heeft nu geen effect meer.

Wat moet je doen als je denkt een Aziatische hoornaar of een nest te zien?

Een individuele Aziatische hoornaar Een nest van een Aziatische hoornaar
  • Ga naar www.waarnemingen.be voor het melden van een individuele hoornaar.
  • Geef er de precieze locatie van je waarneming aan op kaart.
  • Het is belangrijk om ook foto’s op te laden voor een correcte soortherkenning.
  • Foto's vanaf je smartphone kan je ook makkelijk opladen via de app
  • Je waarneming wordt gevalideerd door een kenner.
  • Ga naar vespawatch.be/report-nest.
  • Op het formulier vul je de gevraagde gegevens in: ligging, grootte, hoogte, ... en op de kaart geef je ook hier de exacte locatie van het nest aan.
  • Je moet ook hier een foto uploaden van de nestbewoner zelf omdat het nest pas met zekerheid kan geïdentificeerd worden met een foto van zijn bewoner.
  • Geef je gegevens als melder op.
  • Je waarneming wordt gevalideerd door een kenner en de procedure voor verdelging wordt automatisch opgestart.
  • Gevalideerde nesten worden aan een aangestelde verdelger doorgegeven.

Verdelging

Voor het verdelgen van nesten van de Aziatische hoornaar, kan je nog steeds beroep doen op de brandweer, via mail naar info@zvbw.be of per telefoon naar 02 451 49 11. Indien mogelijk en zonder verplichting, mag je bij je mail ook een foto van het nest of de diertjes bijvoegen. Dat laat de brandweer in vele gevallen toe alvast het onderscheid te maken tussen de Europese en de Aziatische hoornaar.

De verdelging van de Aziatische hoornaar is gratis.

Lees meer over de nesten, herkenning en wat te doen bij een nest in het bericht 'Kijk in uw kot' en de wespenfolder (Brandweerzone Vlaams-Brabant West) in bijlage.