Week van de duurzame gemeente

De week van 18 tot 25 september staat intussen gekend als de Week van de duurzame gemeente. Tijdens deze week vieren we de verjaardag van de ondertekening van Agenda 2030 van de Verenigde naties en hangt Ternat samen met tientallen andere Vlaamse steden en gemeente de SDG-vlag uit.

Concreet zetten we tijdens deze campagneweek de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) centraal en zetten we ook onze eigen duurzame helden in de kijker. Deze helden zijn Ternatse burgers, scholen, organisaties, verenigingen, diensten, bedrijven of andere groepen die op hun manier bijdragen aan een duurzame samenleving. 

Dit waren de helden van 2020:

Plukplek
Bij Plukplek worden fruit en groeten geteeld met respect voor mens, natuur en onze planeet. Er worden geen chemische pesticiden en kunstmest gebuikt en aangezien het een zelfplukplek is, is de afzet natuurlijk voornamelijk lokaal.

Oxfam wereldwinkel
Miljoenen mensen die ons voedsel produceren leven in armoede en werken in onaanvaardbare omstandigheden. De wereldwinkel doet hier iets aan door te zorgen dat via partnerschappen producenten uit het zuiden een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Via de partnerschappen met producenten dragen ze daarnaast ook bij tot het verkleinen van de ongelijkheid tussen landen.

Het Praatcafé
Het praatcafé bevordert integratie. Het biedt mensen op een laagdrempelige manier een oefenkans Nederlands en draagt hierdoor bij tot het creëren van een inclusieve samenleving. 
 

Het personeel van de Ternatse woonzorgcentra Carolus & Kapelleveld Armonea
Zowel WZC Carolus als Armonea Kapelleveld zijn verkozen tot duurzame held omwille van hun extra zorg tijdens de corona lockdown. Het personeel van beide voorzieningen stond elke dag paraat met veel begrip, inzet en engagement. De strenge lockdown werd voor de bewoners verzacht door een aangepaste animatie.

De leiding van de Ternatse jeugdbewegingen: omwille van de veilige organisatie van hun jeugdkampen, in lastige coronatijden.

De scholenband van St-Angela met Lalulanze Idiofa Congo
De scholenband tussen de scholen in Ternat en Congo verruimen het wereldbeeld van de studenten enorm.

Kathleen van Vaerenbergh
Zij maakte de fotoreeks ‘in ons kot’. Deze fotoreeks bestaat niet enkel uit zeer mooie foto’s, maar creëerde ook een gevoel van verbondenheid en stak heel wat inwoners een hart onder de riem.

Duizendblad
Duizendblad is een ecologisch tuinbouwbedrijf. Duizendblad streeft naar een ecologisch evenwichtige omgeving waarin de natuur alle kansen krijgt. Duurzame landbouw is hun tweede natuur. Het aanbod volgt de seizoenen en ons klimaat, waardoor de ecologische impact kleiner blijft (geen voedselkilometers).
Ook de verkoop verloopt voor een groot stuk lokaal. Ze leveren aan korte-keten- initiatieven en werken samen met chefs uit de streek.

Francine Van der Perre en Regine Wellemans
Deze dames zetten zich elke dag in voor Idiofa Congo. Het hele jaar door verwerken zij restjes wol/katoen tot dekentjes, slaapzakjes of handdoekjes. Deze worden vervolgens geschonken aan de verschillende materniteiten in Idiofa.

De vrijwilligers van de 'Maskforce Ternat naait mee'
Om het tekort aan beschermingsmiddelen voor het zorgpersoneel op te vangen staken heel wat vrijwilligers spontaan de handen uit de mouwen. Dankzij al het naaiwerk van deze vrijwilligers werden in een mum van tijd meer dan 3.400 herbruikbare mondmaskers gemaakt.

Ternat zoekt duurzame helden

Geïnspireerd door de inspanningen van onze voorgaande duurzame helden? Ken je of ben je zelf een duurzame held? Laat het ons dan weten en stuur ons een mail. Voeg een korte motivatie toe en laat ook weten voor welke SDG je iemand nomineert.