Brandpreventie

De Dienst Brandpreventie van de Brandweerzone ZVBW staat in voor adviesverlening op het vlak van brandpreventie in al haar facetten en voor de handhaving van de brandpreventiereglementering voor alle inrichtingen van de gemeente.

Naast het effectief tussenkomen wanneer er zich een incident voordoet, draagt de brandweer ook bij aan de brandpreventie. Hieronder verstaan we

  • alle maatregelen die dienen om brand te voorkomen,
  • elk begin ervan op te sporen en de uitbreiding ervan te verhinderen,
  • en om in geval van brand de alarmering en interventie van de hulpdiensten te vergemakkelijken.

Binnen de Brandweerzone Vlaams-Brabant West vervult de Dienst Brandpreventie, samen met de Dienst Noodplanning, deze belangrijke functie.

De kerntaken zijn:

  • het sensibiliseren van burgers omtrent brandveilig leven
  • de wettelijke brandpreventie
  • het geven van advies over de brandveiligheid van je woning
  • het geven van technisch advies en het controleren gebouwen en constructies die onderworpen zijn aan brandpreventieregelgeving.

De Dienst Brandpreventie werkte eveneens zonale politiereglementen uit voor publiek toegankelijke inrichtingen (PTI’s) en voor evenementen. Lees hier meer.

Brandveiligheidsattest

Elke voor het publiek toegankelijke inrichting (PTI) moet voorafgaand aan de (her)opening van de zaak een gunstig brandveiligheidsattest hebben. Voor bepaalde categorieën van inrichtingen (zoals toeristische logies, voetbalstadia...) gelden specifieke bepalingen.

Raadpleeg hier het zonaal reglement voor publiek toegankelijke inrichtingen.

Vraag het brandveiligheidsattest online aan of maak een afspraak voor meer info.

Afwijking brandveiligheidsatttest

Indien het onmogelijk blijkt voor een gebouw om te voldoen aan een of meerdere voorschriften van een bepaalde regelgeving, kan je een afwijking aanvragen. Met het formulier in bijlage vraag je een afwijking van de specifieke brandveiligheidsvoorschriften aan.

Het ingevulde formulier bezorg je rechtstreeks aan de burgemeester.

Veiligheidsdossier evenement

Organiseer je een evenement, dan dien je het veiligheidsdossier in te vullen. De evenementencel bekijkt vervolgens of er bijkomende maatregelen nodig zijn.

Voor grotere evenementen volgt een bespreking op het gemeentelijk veiligheidsoverleg. Deze oordeelt of een voorafgaand controlebezoek van het evenement door de brandweer nodig is.

Raadpleeg hier het zonaal reglement voor evenementen.

Tips om brandveilig te leven

Meer preventietips over 'brandveilig leven' en hoe je je op een brand kan voorbereiden, kan je vinden op deze pagina.

Meer informatie

Doe je aanvraag brandpreventie digitaal

Online aanvragen